crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 914064

Zbornik radova

Autori: Pukljak Iričanin, Zrinka; Marijan, Zoran
Naslov: Stavovi studenata fizioterapije i sestrinstva prema osobama s kroničnom križoboljom
( Physiotherapy and nursing students' attitudes toward low back pain )
Izvornik: knjiga sažetaka 16. konferencija medicinskih sestara i 2. Konferencija zdravstvenih profesija „Povezivanje obrazovanja i najbolje prakse“Zagreb :
Skup: „Povezivanje obrazovanja i najbolje prakse“
Mjesto i datum: Opatija, Hrvatska, 20. 03. - 21. 03. 2017.
Ključne riječi: kronična križobolja, stavovi zdravstvenih djelatnika
( low back paine, health workers' attitudes )
Sažetak:
Učestalost kronične križobolje u suvremenom svijetu stalno raste. Ona smanjuje kvalitetu života, često dovodi do trajne onesposobljenosti, a liječenje je skupo. Glavni je cilj liječenja smanjenje boli, obnavljanje i održavanje funkcije kroz vježbanje, čak i u slučaju boli. No pacijenti s kroničnom križoboljom često se boje pokreta, a zdravstveni djelatnici često imaju različite stavove o mogućnostima pacijenata s križoboljom. Na temelju tih stavova zdravstveni djelatnici educiraju pacijente i tako znatno djeluju na pacijentovu percepciju bolesti i razinu aktivnosti. Cilj je istraživanja ispitati stavove studenata fizioterapije i sestrinstva prema pacijentima s kroničnom križoboljom te provjeriti povezanost godine studija i osobnog iskustva s križoboljom na stavove prema osobama s križoboljom. Ukupno 315 studenata prve i treće godine fizioterapije i sestrinstva ispunilo je upitnik HCPAIRS (Health Care Providers Pain and Impairment Relationship Scale). Viši rezultat predstavlja snažnije vjerovanje da kroničnu križobolju karakterizira fizička onesposobljenost. Studenti sestrinstva imaju znatno više rezultate od studenta fizioterapije. Odgovori studenta fizioterapije i sestrinstva statistički su značajno različiti na sedam od ukupno 15 tvrdnji upitnika. Nema znatnih razlika u stavovima prema osobama s kroničnom križoboljom između studenata prve i treće godine. Iskustvo križobolje ima 85, 1 % (N = 268) ispitanika. Nije utvrđena razlika u stavovima prema osobama s križoboljom između njih i onih koji nemaju to iskustvo. Čini se da unutar različitih struka stavovi o mogućnostima i karakteristikama funkcioniranja pacijenata s kroničnom križoboljom znatno razlikuju. To se može negativno odraziti na usklađenost uputa koje pacijenti dobivaju i uspješnost liječenja. Ove bi procese trebalo dodatno istražiti te zaključke primijeniti pri planiranju obrazovnih sadržaja svih zdravstvenih djelatnika.
Vrsta sudjelovanja: Poster
Vrsta prezentacije u zborniku: Sažetak
Vrsta recenzije: Domaća recenzija
Izvorni jezik: HRV
Kategorija: Ostalo
Znanstvena područja:
Psihologija
Upisao u CROSBI: Zrinka Pukljak-Iričanin (zrinka.pukljak-iricanin@zvu.hr), 20. Pro. 2017. u 10:32 satiVerzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4