crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 914598

Zbornik radova

Autori: Kurtović, Ana; Vrdoljak, Gabrijela; Idžanović Anita
Naslov: Odnos akademskog uspjeha, samoefikasnosti i perfekcionizma s prokrastinacijom kod studenata
( The relationship between academic achievement, self-efficacy, perfectionism and procrastination in university students )
Izvornik: Savremeni trendovi u psihologijiNovi Sad : Filozofski fakultet Univerziteta u Novom Sadu , 2017. 168-168 (ISBN: 978-86-6065-434-4).
Skup: Savremeni trendovi u psihologiji
Mjesto i datum: Novi Sad, Republika Srbija, 19-21.10.2017.
Ključne riječi: akademski uspjeh ; prokrastinacije ; adaptivni perfekcionizam ; maladaptivni perfekcionizam ; samoefikasnost
( Accademic achievement ; procrastination ; adaptive perfectionism ; maladaptive perfectionism ; self-efficacy )
Sažetak:
Cilj ovog istraživanja bio je ispitati odnos akademskog uspjeha, samoefikasnosti i perfekcionizma s prokrastinacijom kdo studenata, te provjeriti mogućnost predviđanja prokrastinacije na temelju akademskog uspjeha, samoefikasnosti i dimenzija perfekcionizma. U istraživanju je sudjelovalo 227 studenata i studentica drugih i trećih godina preddiplomskih studija različitih fakulteta Osječkog sveučilišta. Instrumenti korišteni u istraživanju su Tuckmanova skala prokrastinacije, Revidirana skala težnje perfekcionizmu te Upitnik opće samoefikasnosti, kao i podaci o uspjehu na kraju prošle akademske godine. Rezultati su pokazali negativnu povezanost akademskog uspjeha, samoefikasnosti i adaptivnog perfekcionizma s prokrastinacijom te pozitivnu povezanost maladaptivnog perfekcionizma i prokrastinacije. Također, rezultati također ukazuju na pozitivnu povezanost adaptivnog perfekcionizma i samoefikasnosti, te negativnu povezanost maldaptivnog perfekcionizma i samoefikasnosti. Nadalje, pokazalo se da je pozitivni prediktor prokrastinacije maladaptivni perfekcionizam, dok su akademski uspjeh, samoefikasnost i adaptivni perfekcionizam negativni prediktori. Na kraju, Hayesovim PROCESS-om smo provjerili mogućnost medijacije. Pokazalo se da samoefikanost samostalno nije medijator odnosa akademskog uspjeha i prokrastinacije, ali da su putevi koji sadrže samoefikasnost te adaptivni ili neadaptivni perfekcionizam posreduju tom odnosu. Konačno, pokazalo se i da adaptivni i maladaptivni perfekcioniozam posreduju odnosu samoefikasnosti i prokrastinacije.
Vrsta sudjelovanja: Poster
Vrsta prezentacije u zborniku: Sažetak
Vrsta recenzije: Međunarodna recenzija
Izvorni jezik: HRV
Kategorija: Znanstveni
Znanstvena područja:
Psihologija
Upisao u CROSBI: Gabrijela Vrdoljak (gpiri@ffos.hr), 22. Pro. 2017. u 10:17 satiVerzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4