Hrvatska znanstvena bibliografija (CROSBI)Pregled bibliografske jedinice broj: 914644

Zbornik radova

Autori: Šimunić, Ana; Proroković, Ana; Gregov, Ljiljana; Tokić, Andrea
Naslov: Neke karakteristike posla i simptomi stresa kao prediktori kvalitete obiteljskog funkcioniranja kod bračnih partnera
( Some work characteristics and symptoms of stress as predictors of the quality of family functioning in spouses )
Izvornik: 1. međunarodni znanstveno-stručni skup Odjela za psihologiju Hrvatskog katoličkog sveučilišta: Zaštita i promicanje dobrobiti djece, mladih i obitelji. Knjiga sažetaka. / Merkaš, Marina ; Brdovčak, Barbara (ur.). - Zagreb : Hrvatsko katoličko sveučilište , 2017. 99-99 (ISBN: 9789538014161).
Skup: 1. međunarodni znanstveno-stručni skup Odjela za psihologiju Hrvatskog katoličkog sveučilišta sa središnjom temom: Zaštita i promicanje dobrobiti djece, mladih i obitelji.
Mjesto i datum: Zagreb, Hrvatska, 7-8.12.2017.
Ključne riječi: Kvaliteta obiteljskog funkcioniranja ; Konflikt radne i obiteljske uloge ; Psihološki zahtjevi posla ; Socijalna podrška ; Bračni partneri
( quality of family functioning ; work-family conflict ; psychological work demands ; social support ; spouses )
Sažetak:
Cilj ovog istraživanja bio je ispitati neke karakteristike posla i simptome stresa kao prediktore percepcije kvalitete obiteljskog funkcioniranja kod zaposlenih bračnih partnera, uzimajući u obzir vlastite procjene i procjene partnera kao prediktore. Konkretnije, kao prediktori su ispitani simptomi stresa, psihološki zahtjevi posla (kontrola i težina posla), socijalna podrška na poslu (od nadređenog i od kolega) i percipirana razina konflikta zbog ometajućeg utjecaja rada na obitelj (konflikt rad-obitelj) u posljednjih 6 mjeseci. Navedene varijable ispitane su skalama samoprocjene koje su ispunjene od strane 330 bračnih partnera, zaposlenih roditelja. Provedene su četiri multiple regresijske analize, posebno za dvije komponente obiteljskog funkcioniranja (kompetencija obitelji i obiteljski konflikt) i za muškarce i žene. Kontrola posla supružnika se nije pokazala značajnim prediktorom u nijednom slučaju, dok je težina posla oba supružnika bila značajan prediktor (manja težina, manja kvaliteta obiteljskog funkcioniranja) u svim slučajevima osim kad se radilo o konfliktu u obitelji i težine posla procijenjenih od strane žena. Manji konflikt rad-obitelj i kod muškaraca i kod žena predviđali su manju razinu obiteljskog konflikta percipiran od strane muškaraca, te je manja razina konflikta rad-obitelj samo kod muškaraca predviđao manju razinu konflikta u obitelji koju percipiraju žene. Niža razina simptoma stresa kod muškaraca značajno je predviđala procjenu veće kvalitete obiteljskog funkcioniranja i kod muškaraca i kod žena, dok su simptomi stresa kod žena bili značajan prediktor samo u slučaju ženinih procjena kvalitete obiteljskog funkcioniranja. Na koncu, bolje procjene kvalitete obiteljskog funkcioniranja kod muškaraca bile su predviđene procjenama veće socijalne podrške od nadređenog na poslu muškarca, a njegova procjena obiteljskih konflikata bila je niža i što su više procjene socijalne podrške od njegovih kolega. Kod žena je percepcija bolje obiteljske kompetencije predviđena većim razinama socijalne podrške i od nadređenog i od kolega na svom poslu, a niže razine obiteljskog konflikta bile su predviđene samo većom podrškom njenih kolega. Može se reći da aspekti stresa na poslu obaju supružnika doprinose procjenama kvalitete obiteljskog funkcioniranja i kod muškaraca i kod žena.
Vrsta sudjelovanja: Poster
Vrsta prezentacije u zborniku: Sažetak
Vrsta recenzije: Međunarodna recenzija
Izvorni jezik: HRV
Kategorija: Znanstveni
Znanstvena područja:
Psihologija
Upisao u CROSBI: Ana Šimunić (asimunic@unizd.hr), 22. Pro. 2017. u 13:08 sati