crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 914960

Zbornik radova

Autori: Jurkin, Marina
Naslov: Uloga sestre u odrasloj dobi: povezanost nekih aspekara kvalitete odnosa sa sestrom i psihološke dobrobiti
( Sisters in adulthood: the relationship between some aspects of quality of relationship with a sister and psychological well-being )
Izvornik: Kniga sažetaka GKHO 23 Psihologija starenja Pogled u budućnost / Despot Lučanin, Jasminka ; Černja, Iva ; Lopižić, Josip ; Rudolfi, Nelija (ur.). - Zagreb : Naklada Slap , 2015. 127-127 (ISBN: 978-953-55079-3-2).
Skup: 23 Godišnja konferencija hrvatskih psihologa
Mjesto i datum: Šibenik, Hrvatska, 04.-07.studenog 2015.
Ključne riječi: kvaliteta odnosa sa sestrom, psihološka dobrobit, depresivnost, usamljenost, samopoštovanje, odrasla dob
( quality of relationship with a sister, psychological well-being, depression, loneliness, self-esteem, adulthood )
Sažetak:
Odnos braće i sestara jedan je od temeljnih odnosa u životu svakog čovjeka naročito jer je to najdugotrajnija veza. Brat i sestra su uz roditelje najbliži članovi obitelji i bez obzira u kakvom se odnosu nalazili (suparništvo, prijateljstvo) to je jedna pd najdubljih emocionalnih veza. U istrazivanju smo se fokusirali na odnos kojeg odrasli imaju sa sestrom budući da se ovaj odnos pokazao važnim za psihološku dobrobit pojedinca, kako u djetinjstvu i adolescenciji, tako i u odrasloj dobi. Glavni cilj provedenog istraživanja bio je ispitati odnos kvalitete odnosa sa sestrom i nekih aspekata psihološke dobrobiti u odrasloj dobi. Istraživanje je provedeno u dobno heterogenoj skupini odraslih muškaraca i žena (N=109) u dobi od 35 do 72 godine koji su imali stariju ili mlađu sestru. U istrazivanju su korištene skale namijenjene ispitivanju pozitivnih i negativnih dimenzija odnosa sa sestrom, zatim depresivnosti, socijalne usamljenosti i samopoštovanja. Provedene korelcijske analize potvrđuju pretpostavke o povezanosti pojedinih pozitivnih (npr. prisnost, ljuba, emocionalna potpora) i negativnih (dominacija, antagonizam, natjecanje) aspekata odnosa sa sestrom s mjerama depresivnosti, samopoštovanja i socijalne usamljenosti. Konkretnije, usamljeniji su i depresivniji oni sudionici koji percipiraju manje prisnosti, ljubavi i emocionalne potpore u odnosu sa sestrom. Nadalje, prema rezultatima ovog istrazivanja nize samopoštovanje imaju sudionici koji percipiraju više konflikata u odnosu sa sestrom.
Vrsta sudjelovanja: Predavanje
Vrsta prezentacije u zborniku: Sažetak
Vrsta recenzije: Domaća recenzija
Izvorni jezik: HRV
Kategorija: Ostalo
Znanstvena područja:
Psihologija
Upisao u CROSBI: Marina Vidaković (mjurkin@unizd.hr), 27. Pro. 2017. u 11:58 satiVerzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4