Hrvatska znanstvena bibliografija (CROSBI)



Pregled bibliografske jedinice broj: 915279

Disertacija

Autor: Radošević, Karmen
Naslov: Priprava i karakterizacija nanolipidnih formulacija proteina Ambrosia Elatior
( Preparation and characterization of nanolipid formulations of Ambrosia Elatior proteins )
Vrsta: završni rad - diplomski/integralni studij
Fakultet: Odjel za biotehnologiju
Sveučilište: Sveučilište u Rijeci
Mjesto: Rijeka
Datum: 25.09.
Godina: 2017
Stranica: 67
Mentor: Frkanec, Ruža ; Frkanec, Leo
Ključne riječi: alergijske reakcije, Ambrosia Elatior, liposomi, hidrogel
( Allergic reactions, Ambrosia Elatior, Liposomes, Hydrogels )
Sažetak:
Alergijske reakcije (reakcije preosjetljivosti) predstavljaju značajan medicinski problem modernog društva i načina života. Posebice su važne respiratorne alergijske reakcije kod djece koje sve češće prerastaju u kronične oblike ili prelaze u astmu te alergijske reakcije koje se javljaju kao profesionalna oboljenja. Jedan od glavnih ciljeva u znanstvenim istraživanjima alergija je iznalaženje novih dijagnostičkih alata alergijskih bolesti kao i novih mogućnosti za specifičnu imunoterapiju. U okviru ovog diplomskog rada pripravljene su i karakterizirane nanolipidne formulacije proteina izoliranih iz peluda biljke Ambrosia elatior. Formulacije su temeljene na liposomima s ugrađenim proteinima, koji su inkorporirani u gelsku mrežu peptidnog hidrogelatora Ac-L-Phe- L-Phe-L-Ala-NH2. Metodom hidratacije tankog lipidnog filma pripremljeni su multilamelarni liposomi. Efikasnost ugrađivanja proteina iz peluda A. elatior u liposome određena je spektrofotometrijski i iznosila je ~13, 01%. Priređene liposomske formulacije alergena su karakterizirane metodom dinamičkog raspršenja svjetlosti i pokazano je kako ugrađivanje proteina A. elatior dovodi do povećanja liposoma i povećanja negativnog površinskog naboja. Ispitana su i gelirajuća svojstva hidrogelatora Ac-L-Phe-L-Phe-L-Ala-NH2 uz dodatak liposoma. Pokazano je da liposomi ne narušavaju gelsku mrežu hidrogelatora pri koncentraciji lipida manjoj od koncentracije gelatora. Ugrađivanje proteina Ambrosia elatior, te modelnog proteina albumina (BSA) / FITC-BSA rezultiralo je sporijim nastajanjem gela ili nemogućnošću prijelaza u gel. Sustavi liposomskih formulacija modelnog proteina BSA i FITC-BSA inkorporiranih u hidrogel su karakterizirani elektronskom (TEM) i konfokalnom mikroskopijom. Transmisijskom elektronskom mikroskopijom potvrđeno je ugrađivanje liposoma u hidrogel čija je morfologija ostala ista. U uzorcima gela s ugrađenim BSA, gelska mreža ostala je očuvanog integriteta, no uočeno je kako su gelske niti bile tanje i gušće. Konfokalna mikroskopija potvrdila je ugrađivanje FITC-BSA u liposomima, u hidrogel.
Projekt / tema: HRZZ-IP-2013-11-7387
Izvorni jezik: hrv
Znanstvena područja:
Kemija,Biotehnologija
URL Internet adrese: https://urn.nsk.hr/urn:nbn:hr:193:790886
Upisao u CROSBI: Leo Frkanec (Leo.Frkanec@irb.hr), 29. Pro. 2017. u 14:56 sati