crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 915947

Časopis

Autori: Franić, Zdenko
Naslov: Sigurnost, kvaliteta i krivotvorenje meda
( Safety, quality and forgery of honey )
Izvornik: Hrvatska pčela (1330-3635) 137 (2017), 1; 16-17
Vrsta rada: članak
Ključne riječi: Pčelarstvo, med, sigurnost hrane, kvaliteta hrane
( Beekeeping, Honey, food safety ; Food Quality )
Sažetak:
Jedan od najvažnijih strateških ciljeva svake države, odnosno državne zajednice, jest osiguravanje sigurnosti hrane u smislu njezine dostupnosti, zdravstvene sigurnosti i kvalitete. Pojam „sigurnost hrane” (food safety) pritom podrazumijeva sveobuhvatnu i dinamičnu politiku čiji je cilj zaštita zdravlja i interesa potrošača te osiguravanje slobode kretanja hrane na tržištu. Pritom je Europska unija usvojila stav Svjetske zdravstvene organizacije, koja je definirala da je sigurnost hrane „od polja do stola” zajednička odgovornost politike, poljoprivrednih proizvođača, prehrambene industrije, distributera, potrošača i znanosti. Sigurnost hrane pritom podrazumijeva zdravstveno ispravnu i prikladnu hranu duž čitavog lanca od proizvodnje do konzumacije, odnosno od polja do stola. Karike tog lanca čine: proizvodnja, prerada i skladištenje, transport, distribucija i stavljanje hrane na tržište te na koncu njezino ispravno čuvanje i priprema kod potrošača sve do trenutka konzumacije. Nažalost, posljednjih smo tjedana svjedoci (slučaj pojave salmonele u različitim mesnim produktima nekih većih trgovačkih lanaca u Hrvatskoj) da je zbog neetičnih postupaka proizvođača, ali i bezobzirnosti te korumpiranih i pohlepnih distributera, takav lanac zakazao. Nacionalni zakoni u svakoj državi članici Europske unije daju prilično različite definicije kršenja zakonskih propisa u sljedivosti hrane. Zajednička karakteristika takvih teških zakonskih prekršaja jest ostvarivanje financijske koristi po svaku cijenu, čak i uz rizik da nesukladnosti rezultiraju i smrtnim posljedicama po krajnje potrošače.
Izvorni jezik: hrv
Kategorija: Stručni
Znanstvena područja:
Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita,Poljoprivreda (agronomija),Prehrambena tehnologija
URL Internet adrese: http://www.klinac.eu/Clanci/Franic%20-%20Hrvatska%20pcela%20-%20sijecanj%202017.pdf
URL cjelovitog teksta: http://www.klinac.eu/Clanci/Franic%20-%20Hrvatska%20pcela%20-%20sijecanj%202017.pdf
Google Scholar: Sigurnost, kvaliteta i krivotvorenje meda
Upisao u CROSBI: Zdenko Franić (franic@imi.hr), 3. Sij. 2018. u 13:53 sati



  Verzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4