Hrvatska znanstvena bibliografija (CROSBI)Pregled bibliografske jedinice broj: 916112

Zbornik radova

Autori: Babić, Jasna; Sučić, Ines; Šimunić, Nikola; Bartoš, Velimir; Špoljarić, Igor; Karlović, Ruža
Naslov: Analiza lokacija počinjenja kaznenih djela, promjena u kretanju i strukturi kaznenih djela na području Grada Zagreba i Republike Hrvatske tijekom posljednjih deset godina (2007. - 2016.)
( Analysing crime hot spots, changes in trends and structure of criminal offences in the city of Zagreb and Republic of Croatia over the last decade (2007- 2016) )
Izvornik:
Skup: Big Data in Law Enforcement: from Reactive to Proactive
Mjesto i datum: Zagreb, Hrvatska, 07-08.11.2017.
Ključne riječi: lokacije kaznenih djela, GIS
( crime hot spots, GIS )
Sažetak:
Cilj ovog istraživanja provesti je analizu lokacija počinjenja kaznenih djela na području Grada Zagreba i Republike Hrvatske (Split, Osijek) kao i analizu promjena u strukturi i kretanju počinjenih kaznenih djela tijekom posljednjih 10 godina (2007. – 2016.). U istraživanju će se prikupiti te geokodirati podaci o lokacijama počinjenih kaznenih djela na području Republike Hrvatske. Istraživanje bi uključivalo i analizu dostupnih obilježja počinitelja i žrtava kaznenih djela, te analizu karakteristika kaznenih djela. Ovo istraživanje predstavlja u Hrvatskoj početak sustavne vremenske i prostorne analize počinjenja kaznenih djela te će omogućiti zaključke o: konfiguraciji područja/kvartova, upotrebi i utjecaju prostora, interakciji počinitelja i žrtve, izradi profila počinitelja i geografskih profila kaznenih djela, te u konačnici predviđanju i planiranju prevencije kaznenih djela. Doprinijet će i identifikaciji najvulnerabilnijih lokacija te pokušati dati odgovor zašto se kaznena djela javljaju u jednom, a ne u drugom području. Pretpostavlja se da će se time kod javnosti smanjiti zabrinutost i precjenjivanje prisutnosti kriminala jer će se mapiranjem dobiti pregledna, transparentna i pouzdana slika o kretanju kriminaliteta, a policiji će se ukazati na koja područja treba naročito usredotočiti svoje resurse prilikom prevencije kaznenih djela. Nadamo se da će se ovim istraživanjem pridonijeti uspostavi sustavnog i kontinuiranog mapiranja kaznenih djela, te da će se diseminacijom rezultata pridonijet produbljivanju fonda znanja, pobuditi kod javnosti realnije opažanje kretanja kriminaliteta i napora policije u njihovom suzbijanju, te potaknuti daljnja suradnja građana i policije i olakšati provođenje strategija preventivnih akcija.
Vrsta sudjelovanja: Predavanje
Vrsta prezentacije u zborniku: Ostalo
Vrsta recenzije: Domaća recenzija
Izvorni jezik: HRV
Kategorija: Ostalo
Znanstvena područja:
Sociologija,Psihologija,Geografija
Upisao u CROSBI: Ines Sučić (isucic@hrstud.hr), 4. Sij. 2018. u 11:58 sati