crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 917082

Zbornik radova

Autori: Milković, Marina; Štambuk, Marina; Maričić, Antonija
Naslov: Preporuke za istraživački rad o temama koje se odnose na LGBTIQ osobe
( Recommendations for research on topics related to LGBTIQ people )
Izvornik: 25. godišnja konferencija hrvatskih psihologa / Ćubela Adorić, Vera ; Franc, Renata ; Kalebić Maglica, Barbara ; Nakić Radoš, Sandra (ur.). - Zadar : Hrvatsko psihološko društvo, Hrvatska psihološka komora, Društvo psihologa Zadar, Odjel za psihologiju Sveučilišta u Zadru , 2017. 150-150 (ISBN: 978-953-55079-6-3).
Skup: 25. godišnja konferencija hrvatskih psihologa: Psihologija u promociji i zaštiti ljudskih prava i društvene pravednosti
Mjesto i datum: Zadar, Hrvatska, 8.-11. 11. 2017.
Ključne riječi: LGBTIQ ; spolni/rodni identitet ; spolna orijentacija ; terminologija u istraživanjima
( LGBTIQ ; sex/gender identity ; sexual orientation ; terminology in research )
Sažetak:
Posljednjih godina u Hrvatskoj je sve više psihologijskih istraživanja koja se bave temama povezanima s LGBTIQ osobama. Osim toga, uzorak svakog psihologijskog istraživanja može sadržavati i LGBTIQ osobe. Usprkos navedenom, upitnici u psihologijskim istraživanjima često donose ograničen broj kategorija u kojima se LGBTIQ osobe mogu prepoznati, ili čak automatski pretpostavljaju da su sve osobe u uzorku heteroseksualne i cisrodne. Posljedica toga je nedovoljno poznavanje uzorka što može utjecati kako na tumačenje rezultata tako i na odustajanje LGBTIQ osoba od sudjelovanja u istraživanju. U ovom izlaganju donosimo preporuke za daljnji istraživački rad u smjeru prepoznavanja LGBTIQ osoba u istraživanjima odnosno uključivanja različitih spolnih/rodnih identiteta i spolnih orijentacija pri konstrukciji upitnika. Preporuke temeljimo na rezultatima istraživanja u kojem je sudjelovalo 549 LGBTIQ osoba gdje je ponuđen veći broj kategorija koje se odnose na spolni/rodni identitet i spolnu orijentaciju osoba, te na temelju dosadašnjeg iskustva u radu s LGBTIQ osobama.. Na primjer, kao važan prvi, a istovremeno vrlo jednostavan, korak prema prepoznavanju LGBTIQ identiteta u istraživanjima smatramo ostavljanje prostora za samoidentifikaciju uz ponuđene kategorije u pitanjima koje se odnose na spol i partnerske odnose. Na kraju, donosimo obrazloženja pojmova koje smo koristile u svom istraživanju i smatramo važnima za istraživački rad koji uključuje LGBTIQ osobe.
Vrsta sudjelovanja: Predavanje
Vrsta prezentacije u zborniku: Sažetak
Vrsta recenzije: Domaća recenzija
Izvorni jezik: HRV
Kategorija: Znanstveni
Znanstvena područja:
Psihologija
Upisao u CROSBI: Marina Štambuk (mstambuk@hrstud.hr), 8. Sij. 2018. u 16:48 satiVerzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4