crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 917083

Zbornik radova

Autori: Tadić Vujčić, Maja; Maričić, Antonija; Štambuk, Marina i Tolić, Sandra
Naslov: Roditeljstvo LGB osoba u Hrvatskoj: Izazovi, potrebe i željena prava
( LGB Parenthod in Croatia: Challenges, Needs and Desired Rights )
Izvornik: 25. godišnja konferencija hrvatskih psihologa / Ćubela Adorić, Vera ; Franc, Renata ; Kalebić Maglica, Barbara ; Nakić Radoš, Sandra (ur.). - Zadar : Hrvatsko psihološko društvo, Hrvatska psihološka komora, Društvo psihologa Zadar, Odjel za psihologiju Sveučilišta u Zadru , 2017. 56-56 (ISBN: 978-953-55079-6-3).
Skup: 25. godišnja konferencija hrvatskih psihologa - Psihologija u promociji i zaštiti ljudskih prava i društvene pravednosti
Mjesto i datum: Zadar, Hrvatska, 8.-11. 11. 2017.
Ključne riječi: LGBT ; obitelj ; roditeljstvo ; brak ; prava
( LGBT ; family ; parenthood ; marriage ; rights )
Sažetak:
U hrvatskom društvu sve su prisutnije rasprave vezane uz roditeljsku ulogu LGBT osoba, pri čemu se najčešće iznose neosnovane pretpostavke i osobna mišljenja, dok znanstveno provjerene činjenice uočljivo nedostaju, što je vidljivo i u procesima oblikovanja javne politike i stručne prakse. Kako bi bilo moguće razvijati politiku i stručnu praksu koja će podržavati optimalni psihosocijalni razvoj djece i mladih te prepoznati ranjive skupine djece i njihove potrebe, nužno je osigurati znanstveno utemeljene uvide u stvarna iskustva i potrebe LGBT obiteljskih zajednica, roditelja i njihove djece. Stoga je glavni cilj ovog istraživanja prikazati izazove s kojima se suočavaju, njihove potrebe i neostvarena prava, a koje su proizašle iz istraživačkog projekta "Roditeljstvo LGB osoba u Hrvatskoj". U istraživanju su provedeni polustrukturirani dubinski intervjui s članovima/cama obitelji (N= 19 roditelja i partnera ; N= 6 djece ; ukupno N= 13 obiteljskih zajednica) i fokusna grupa s osobama homo/biseksualne orijentacije koje bi željele biti roditelji i/ili su u postupku planiranja roditeljstva (N=11). Rezultati istraživanja pokazali su da je roditeljima i njihovim partnerima/cama u većoj ili manjoj mjeri potrebna podrška vezana uz različite aspekte funkcioniranja obitelji, partnerske odnose, seksualnu orijentaciju i autanje, ali i uz roditeljstvo i specifične probleme s kojima se kao LGB osobe susreću u roditeljskoj ulozi. Što se tiče iskustava s važnim institucijama, sudionici/e su navodili/e najveće poteškoće u području brige i prava nebiološkog roditelja, odnosno, partnera/ice biološkog roditelja. Budući da, barem zasad, većina njih nema roditeljska prava, često su onemogućeni u obavljanju važnih aktivnosti s djecom i za djecu, kao što je odlazak liječniku, u bolnicu, odlazak po djecu u vrtić, na informacije u školu i sl. Sudionici/e naglašavaju važnost izjednačavanja braka i životnog partnerstva u svrhu ostvarivanja svih prava koja pripadaju bračnim partnerima/icama i bolje zaštite svih članova/ica obitelji. Djeca i mladi naglašavaju da LGBT obiteljskim zajednicama treba omogućiti posvojenja i partnersku skrb o djeci. Svi sudionici/e smatraju da treba povećati vidljivost LGBT osoba i da bi njihova vidljivost bila veća kad bi više LGBT osoba razotkrilo svoju seksualnu orijentaciju unutar svoje okoline. Rezultati ovog istraživanja ukazuju na zakonska ograničenja s kojima se LGB osobe susreću kad žele postati roditelji, kao i na potrebu kreiranja politike koja će štititi LGB roditelje i njihovu djecu.
Vrsta sudjelovanja: Predavanje
Vrsta prezentacije u zborniku: Sažetak
Vrsta recenzije: Domaća recenzija
Izvorni jezik: HRV
Kategorija: Znanstveni
Znanstvena područja:
Psihologija
Upisao u CROSBI: Marina Štambuk (mstambuk@hrstud.hr), 8. Sij. 2018. u 16:56 satiVerzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4