crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 917293

Časopis

Autori: Mihaljević, Milan
Naslov: Tragovi južnoga puta
( Traces of the Southern Route )
Izvornik: Makedonski jazik (0025-1089) 67 (2016); 61-77
Vrsta rada: članak
Ključne riječi: hrvatskoglagoljski tekstovi ; južni put ; makedonsko-bugarski predlošci ; preslavizmi ; protobugarizmi
( Croatian-Glagolitic texts ; southern route ; Macedonian and Bulgarian protographs ; Preslavisms ; Proto-Bulgarian words )
Sažetak:
U radu se sažeto prikazuju filološke spoznaje o južnom putu dolaska tekstova s makedonskoga i bugarskoga na hrvatsko područje. Je li neki tekst u hrvatsku glagoljsku književnost dospio južnim putom, najbolje se vidi po njegovim jezičnim osobinama. Stoga se najprije prikazju jezični tragovi južnoga puta na svim razinama. Na grafijskoj razini najočitiji su trag ćirilična slova u glagoljskim rukopisima i pojave koje upućuju na ćirilični predložak tekstova, kao što su pomak u brojevnoj vrijednosti slova u odnosu na grčki predložak i prenošenje glasa [u] dvoslovima ou i o/. Na fonološkoj razini na makedonsko-bugarske predloške ukazuju: odraz praslavenske skupine *dj kao žd, odraz jora i jera kao o i e, primjeri međusobne zamjene nosnih samoglasnika i sporadični primjeri ispuštanja epentetskoga l. Na morfološkoj razini jugoistočni su elementi sufiks -šьdi/-šti, završetak -ui (< -ǫi) u aktivnom participu prezenta i učestala uporaba prefigiranih i nesvršenih glagola. Na sintaktičkoj razini makedonski i bugarski utjecaj pokazuju sporadični primjeri analitizma i neki primjeri udvajanja objekta. Na leksičkoj su razini za južni put osobito važne one riječi koje se tradicionalno smatraju preslavizmima, a južnim su putom najvjerojatnije došli i neki protobugarizmi. Na kraju se navode tekstovi za koje je utvrđeno da su na hrvatsko područje došli s jugoistoka.
Izvorni jezik: HRV
Kategorija: Znanstveni
Znanstvena područja:
Filologija
URL cjelovitog teksta:
Google Scholar: Tragovi južnoga puta
Upisao u CROSBI: Milan Mihaljević (milan.mihaljevic@stin.hr), 9. Sij. 2018. u 12:21 sati  Verzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4