Hrvatska znanstvena bibliografija (CROSBI)Pregled bibliografske jedinice broj: 917338

Zbornik radova

Autori: Hanzec, Ivana; Štambuk, Marina; Ačkar, Jelena
Naslov: Motivacija za roditeljstvom mladih na pragu odraslosti
( Motivation for parenthood in emerging adulthood )
Izvornik: 1. međunarodni znanstveno-stručni skup Odjela za psihologiju Hrvatskog katoličkog sveučilišta: Zaštita i promicanje dobrobiti djece, mladih i obitelji - Knjiga sažetaka / Merkaš, Marina ; Brdovčak, Barbara (ur.). - Zagreb : Odjel za psihologiju, Hrvatsko katoličko sveučilište , 2017. 150-150 (ISBN: 9789538014161).
Skup: Prvi međunarodni znanstveno-stručni skup Odjela za psihologiju Hrvatskog katoličkog sveučilišta: Zaštita i promicanje dobrobiti djece, mladih i obitelji
Mjesto i datum: Zagreb, Hrvatska, 07-08.12.2017.
Ključne riječi: mladi na pragu odraslosti ; razlozi za roditeljstvo ; razlozi protiv roditeljstva ; spolne razlike
( emerging adulthood ; reasons for parenthood ; reasons against parenthood ; gender differences )
Sažetak:
Posljednjih desetljeća u Hrvatskoj je, kao i u razvijenim zemljama, prisutan negativan demografski trend. Smanjuje se ukupan broj novorođene djece i prosječan broj djece po obitelji, što rezultira promjenama u dobnoj strukturi cijele populacije, odražavajući se na zdravstveni sustav, tržište rada te cjelokupan ekonomski razvoj zemlje. Kada su u pitanju mlade osobe, posebice one na pragu odraslosti, nerijetko im se pripisuje nedostatak interesa za djecu i obitelj zbog preuzimanja individualističkih, hedonističkih i materijalističkih vrijednosti. Ovim istraživanjem željeli smo stoga ispitati motivaciju za roditeljstvom mladih u suvremenom hrvatskom društvu. U istraživanju je sudjelovalo 588 sudionika/ica (71% djevojaka i 29% mladića) u dobi od 18 do 29 godina (M = 23, 19, SD = 2, 78). Podaci su prikupljeni on- line upitnikom koji je sadržavao pitanja o važnosti roditeljstva za sudionike/ice, preferenciji broja buduće djece te Skalu razloga za i protiv roditeljstva (Langdridge, Sheeran i Connolly, 2005). Rezultati su pokazali da 86% sudionika/ica želi imati dijete u budućnosti ; njih 54% željelo bi imati dvoje djece, a 27% ih želi imati troje djece. Važnost roditeljstva sudionici/e procjenjuju u prosjeku s visokih 8, 42 (SD = 1, 92 ; TR = 1 - 10). Na navedenim varijablama nisu dobivene razlike između djevojaka i mladića. Što se tiče razloga za i protiv roditeljstva, najvažniji razlozi za roditeljstvo onima koji žele djecu odnose se na potrebu za emocionalnom bliskošću - pružanje ljubavi i nježnosti djetetu, iskustvo roditeljstva i doživljaj ispunjenja kroz tu ulogu. S druge strane, glavni razlozi protiv roditeljstva onima koji ne žele djecu uključuju ograničavanje osobne slobode, previše posla i odgovornosti koju ne žele preuzeti te uvjerenje da u životu ima važnijih stvari. Ukupno gledajući, rezultati ovog istraživanja u suprotnosti su s uobičajenim stereotipima o niskoj motivaciji za roditeljstvom među mladima te ukazuju na potrebu za daljnjim istraživanjem različitih demografskih, ekonomskih, socioloških i psiholoških razloga negativnog demografskog trenda.
Vrsta sudjelovanja: Predavanje
Vrsta prezentacije u zborniku: Sažetak
Vrsta recenzije: Domaća recenzija
Izvorni jezik: HRV
Kategorija: Ostalo
Znanstvena područja:
Psihologija
Upisao u CROSBI: Marina Štambuk (mstambuk@hrstud.hr), 9. Sij. 2018. u 13:55 sati