crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 917543

Zbornik radova

Autori: Tadić Vujčić, Maja; Brajša-Žganec, Andreja; Kaliterna-Lipovčan, Ljiljana; Glavak Tkalić, Renata; Lučić, Lana
Naslov: Osobine ličnosti i uvjeti života kao prediktori različitih aspekata dobrobiti mladih u Hrvatskoj
( Personality and life conditions as predictors of wellbeing of young people in Croatia )
Izvornik: Zaštita i promicanje dobrobiti djece, mladih i obitelji / Merkaš, Marina ; Brdovčak, Barbara (ur.). - Zagreb : Odjel za psihologiju, Hrvatsko katoličko sveučilište , 2017. 27-27 (ISBN: 9789538014161).
Skup: Zaštita i promicanje dobrobiti djece, mladih i obitelji - 1. međunarodni znanstveno-stručni skup Odjela za psihologiju Hrvatskog katoličkog sveučilišta
Mjesto i datum: Zagreb, Hrvatska, 7-8.12.2017.
Ključne riječi: subjektivna dobrobit, osobine ličnosti, mladi, psihološka dobrobit, pozitivne emocije
( subjective wellbeing, psychological wellbeing, positive emotions )
Sažetak:
Subjektivna dobrobit složen je konstrukt koji odražava načine na koji ljudi procjenjuju i doživljavaju svoj život, a obuhvaća afektivne procese, kognitivne procjene, te psihološku dobrobit (autonomija, razvoj osobnih i socijalnih potencijala i resursa). Subjektivna dobrobit je važna jer je značajno povezana s različitim poželjnim karakteristikama i životnim ishodima, kao što su kvalitetni socijalni odnosi, zdravlje, osobni resursi, radna angažiranost, itd. Stoga je promicanje dobrobiti djece i mladih od ključne važnosti za cjelokupno društvo, ne samo kako bi djeca i mladi imali dobro djetinjstvo, već i kako bi gradili čvrste osnove za ispunjen, zdrav, i funkcionalan život u odrasloj dobi. Cilj ovog istraživanja bio je ispitati razine različitih aspekata dobrobiti (pozitivne i negativne emocije i raspoloženja, zadovoljstvo životom u cjelini i različitim aspektima života, te psihološka dobrobit) mladih u Hrvatskoj, te utvrditi u kojoj mjeri osobine ličnosti i uvjeti života mogu predvidjeti razine različitih aspekata dobrobiti. Podaci su prikupljeni okviru projekta Hrvatsko longitudinalno istraživanje dobrobiti (CRO-WELL), a u istraživanju je sudjelovalo 1209 mladih osoba, u dobi od 18 do 25 godina (M= 21.79 ; SD= 2.25). Rezultati su pokazali da su mladi u Hrvatskoj pretežno zadovoljni svojim životom, češće doživljavaju pozitivne emocije i raspoloženja od negativnih, te iskazuju umjerene razine psihološke dobrobiti. Hijerarhijska regresijska analiza pokazala je da osobine ličnosti i uvjeti života objašnjavaju 44.9% varijance psihološke dobrobiti, 34.6% pozitivnih emocija i raspoloženja, 38.7% varijance negativnih emocija i raspoloženja, te 32.2% zadovoljstva životom.
Vrsta sudjelovanja: Predavanje
Vrsta prezentacije u zborniku: Sažetak
Vrsta recenzije: Domaća recenzija
Projekt / tema: HRZZ-IP-2014-09-4398
Izvorni jezik: HRV
Kategorija: Znanstveni
Znanstvena područja:
Psihologija
Upisao u CROSBI: Lana Lučić (Lana.Lucic@pilar.hr), 10. Sij. 2018. u 10:26 satiVerzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4