crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 919002

Zbornik radova

Autori: Jugović, Ivana; Ogresta, Jelena
Naslov: „Problem su reakcije okoline.“: Mišljenje mladih o roditeljstvu istospolnih parova
( 'The problem is the reactions of the social environment': Young people's opinion about the parenthood of same-sex couples )
Izvornik: 25. Godišnja konferencija hrvatskih psihologa: Psihologija u promociji i zaštiti ljudskih prava i društvene pravednosti. Knjiga sažetaka / Ćubela Adorić, Vera ; Franc, Renata ; Kalebić Maglica, Barbara ; Nakić Radoš, Sandra (ur.). - Zadar : Hrvatsko psihološko društvo , 2017. 54-54 (ISBN: 978-953-55079-6-3).
Skup: 25. Godišnja konferencija hrvatskih psihologa: Psihologija u promociji i zaštiti ljudskih prava i društvene pravednosti.
Mjesto i datum: Zadar, Hrvatska, 8.-11. studenog 2017.
Ključne riječi: roditeljstvo istospolnih parova ; rodne uloge ; stereotipi ; kvalitativno istraživanje
( parenting of same-sex couples ; gender roles ; stereotypes ; qualitative research )
Sažetak:
U hrvatskom su društvu istospolni parovi u lošijem položaju od heteroseksualnih budući da im postojeća zakonska rješenja ne omogućuju pristup ostvarivanju roditeljske uloge kroz posvajanje i medicinski potpomognutu oplodnju. Iako međunarodna istraživanja pokazuju da su stavovi opće populacije prema homoseksualnosti pozitivniji nego prije, negativni stavovi prema istospolnim parovima koji žele postati roditelji još su uvijek prisutni (Crawford i Solliday, 1996 ; Reilly, 1996 ; Yang, 1997, Camilleri i Ryan, 2006). Navedeno potvrđuju i recentni empirijski podaci iz Hrvatske koji pokazuju da studenti/ce u manjoj mjeri pružaju podršku pravu na roditeljstvo lezbijki i gejeva u odnosu na neka druga, poput prava na posjećivanje partnera/ice u bolnici (Huić, Jugović i Kamenov, 2015). Ciljevi ovog kvalitativnog istraživanja bili su steći uvid u mišljenja mladih o roditeljstvu lezbijki i gejeva, te potpunije opisati njihova objašnjenja podrške odnosno protivljenja ovakvom obliku roditeljstva. Istraživanje je provedeno metodom polustrukturiranog intervjua na uzorku od 38 mladih osoba u dobi od 22 do 30 godina (prosječna dob je 22 godine), dok su podaci obrađeni postupkom tematske analize. Rezultati istraživanja ukazuju na različitost mišljenja o pravu na roditeljstvo lezbijki i gejeva pri čemu sudionici/e koji podupiru roditeljstvo istospolnih parova kao razloge navode da pravo na roditeljstvo ne bi trebalo ovisiti o seksualnoj orijentaciji roditelja te da istospolni parovi u jednakoj mjeri kao i heteroseksualni parovi mogu skrbiti o djetetu. Sudionici/e koji se protive roditeljstvu lezbijki i gejeva kao razloge ističu nepovoljne učinke na dobrobit djeteta, nespremnost društva na prihvaćanje ovog oblika roditeljstva, izostanak roditeljske figure drugog spola te opći doživljaj ovakvog oblika roditeljstva kao neprirodnog i nezdravog. U pogledu kvalitete odgoja koju mogu pružiti istospolni parovi kao roditelji, sudionici/e ističu da i lezbijke i gejevi jednako kvalitetno kao i heteroseksualni parovi mogu odgajati dijete, pri čemu dio njih navodi da će istospolni parovi posjedovati bolje roditeljske kompetencije u odnosu na heteroseksualne parove. Prema mišljenjima sudionika/ca, negativan odnos društva prema ovom obliku roditeljstva je jedna od glavnih poteškoća u ostvarivanju kvalitetnog odrastanja djeteta u obitelji s istospolnim roditeljima. Pritom osobe koje se protive roditeljstvu lezbijki i gejeva ovo navode kao argument protiv njihovog prava na roditeljstvo, dok osobe koje podržavaju ovaj oblik roditeljstva smatraju da se društvo treba promijeniti kako bi postalo više podržavajuće za ovaj tip obitelji. Također, sudionici/e pozitivnijim percipiraju i podupiru roditeljstvo ženskih istospolnih parova u odnosu na muške, temeljeći svoje mišljenje na rodnim stereotipima i tradicionalnim rodnim ulogama. Dobiveni rezultati biti će razmatrani i u okviru rodnih razlika u doživljaju roditeljstva pripadnika LGBT populacije.
Vrsta sudjelovanja: Predavanje
Vrsta prezentacije u zborniku: Sažetak
Vrsta recenzije: Međunarodna recenzija
Izvorni jezik: HRV
Kategorija: Znanstveni
Znanstvena područja:
Psihologija,Socijalne djelatnosti
Upisao u CROSBI: Ivana Jugovic (jugovic@idi.hr), 15. Sij. 2018. u 12:20 satiVerzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4