crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 923044

Poglavlje/Rad u knjizi

Autori: Grijak, Zoran
Naslov: Hrvati i Sveta Stolica od 1790. do 1918.
( Croats and the Holy See from 1790 to 1918 )
Knjiga: Temelji moderne Hrvatske. Hrvatske zemlje u „dugom“ 19. stoljeću
Urednik/ci: Švoger, Vlasta ; Turkalj, Jasna
Izdavač: Matica hrvatska
Grad: Zagreb
Godina: 2016
Raspon stranica:: 625-638
ISBN: 978-953-341-029-6
Ključne riječi: Hrvati, Sveta Stolica, dugo 19. stoljeće, starocrkvenoslavenska liturgija, Zavod sv. Jeronima u Rimu, bula Locum beati Petri, bula Ubi primum placuit, austrijski konkordat, Prvi Vatikanski sabor, Prvi hrvatski katolički kongres
( Croats, the Holy See, long 19 century, old church slavonic liturgy, College of St. Jerome in Rome, papal bull Locum Beati Petri, papal bull Ubi primum placuit, austrian concordat, First Vatican Council, First Croatian Catholic Congress )
Sažetak:
U prilogu se analizira odnos između Hrvata i Svete Stolice u razdoblju od 1790. do 1918. godine. Pritom se crkvene događaje u hrvatskim zemljama stavlja u širi kontekst odluka Svete Stolice, koje se na njih reflektirale (primjerice, bule Locum beati Petri, kojom je 1828. proveden biskupijski preustroj u Dalmaciji, apostolskog pisma Slavorum gentem iz 1901., kojim je omogućen preustroj Zavoda sv. Jeronima u Rimu u hrvatski inozemni svećenički zavod te odluke Svete Stolice iz 1900., kojom je Sveta Stolica dopustila širu primjenu privilegija uporabe glagoljice u hrvatskim zemljama ; u sužavanju te primjene, dekretima Svete Stolice iz 1902. i 1906., jasno je prepoznat i naznačen utjecaj moćnih, Hrvatima nesklonih čimbenika kod Svete Stolice, napose austrijskih Nijemaca i Mađara). Ujedno je razmotren i uži kontekst djelovanja Katoličke crkve u hrvatskom narodu, na razini mjesne crkve, analizom crkvenih odluka i događanja koji su imali važnu ulogu u djelovanju Katoličke crkve u hrvatskim zemljama na vjerskom, socijalnom, kulturno-prosvjetnom i političkom planu. Na više primjera istaknuta je činjenica da su se događaji na općoj crkvenoj razini uvijek u određenoj mjeri odražavali na djelovanje mjesne crkve, uz uvažavanje nacionalnih i kulturnih posebnosti hrvatskog naroda, kao i liturgijskih povlastica Katoličke crkve u hrvatskim zemljama. Posebna pozornost posvećena je istaknutoj ulozi katoličkih svećenika i više crkvene hijerarhije u otporu hrvatskog naroda stranim (mađarskim, njemačkim i talijanskim) pokušajima osporavanja hrvatskog nacionalnog, kulturnog i političkog identiteta, odnosno njihovim zaslugama u zaštiti i održanju hrvatskog nacionalnog i političkog suvereniteta te kulturnog i vjerskog identiteta u procesu situiranja hrvatskog naroda u moderni europski sklop.
Izvorni jezik: HRV
Kategorija: Znanstveni
Znanstvena područja:
Povijest
Upisao u CROSBI: Zoran Grijak (zgrijak@isp.hr), 1. Vel. 2018. u 14:42 satiVerzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4