crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 928667

Zbornik radova

Autori: Krznarić, Tina; Kamenov, Željka; Huić, Aleksandra
Naslov: Odnos atribucijskog stila i atribucije ponašanja partnera u intimnoj vezi
( Atribution style and the atribution of partner's behavior in close relationships )
Izvornik: 23. Dani Ramira i Zorana Bujasa, knjiga sažetaka / Arambašić, Lidija ; Erceg, Inja ; Kamenov, Željka (ur.). - Zagreb : Medicinska naklada d.o.o. , 2017. 151-151.
Skup: 23. Dani Ramira i Zorana Bujasa
Mjesto i datum: Zagreb, Hrvatska, 6-8.04.2017.
Ključne riječi: atribucijski stil, atribucije u intimnoj vezi, ASQ, RAM
( attribution style, attributions in intimate relationships, ASQ, RAM )
Sažetak:
Istraživanja bliskih odnosa pokazuju da je za shvaćanje partnerske dinamike ključno razumijevanje kako osobe u vezi objašnjavaju ponašanje svoga partnera. Osobe nezadovoljne svojom vezom sklone su partnerovo negativno ponašanje atribuirati u negativnom svjetlu, smatrajući da se partner namjerno tako ponaša te da je riječ o internalnoj, stabilnoj i globalnoj pojavi. Ostaje, međutim, otvoreno pitanje radi li se o načinu atribuiranja vezanom isključivo uz partnerova ponašanja u konkretnoj intimnoj vezi ili se radi o općenitoj sklonosti osobe negativnom atribucijskom stilu u različitim životnim domenama. Cilj ovog istraživanja bio je ispitati odnos između rezultata na mjeri globalnog atribucijskog stila i mjeri atribucije ponašanja partnera u intimnoj vezi. Istraživanje je provedeno na uzorku od 288 mladih odraslih osoba (144 muškarca i 144 žene) koje su trenutno u romantičnoj vezi. Primijenjeni su najpoznatiji i najčešće korišteni instrumenti za mjerenje ispitivanih konstrukata. Upitnik atribucijskog stila (ASQ, Peterson i sur., 1982) je globalna mjera atribucijskog stila, a u njemu se putem opisa 12 hipotetskih situacija mjeri pripisivanje uzroka pozitivnim i negativnim događajima na dimenzijama internalnosti, stabilnosti i globalnosti. Instrument koji mjeri atribucije u intimnim vezama (Relationship Attribution Measure, RAM, Fincham i Bradbury, 1992) sastoji se od opisa 4 hipotetska negativna partnerova ponašanja za koje sudionik izražava procjenu internalnosti, stabilnosti i globalnosti uzroka tih ponašanja. Rezultati pokazuju da dimenzije ASQ- a i RAM-a ne mjere istoznačne koncepte s obzirom da su njihove međusobne povezanosti izuzetno niske ili čak izostaju, a najveća odstupanja dobivena su kod dimenzije internalnosti. Rezultate potvrđuje i provedena zajednička faktorska analiza koja ukazuje na to da su čestice ova dva instrumenta saturirane različitim faktorima. Postavlja se pitanje uloge globalnog atribucijskog stila u predviđanju atribucija u određenim specifič- nim životnim područjima te se korištenje instrumenata specifičnih domeni čini opravdanijim ukoliko želimo utvrditi ulogu načina atribuiranja na emocije i ponašanje u specifičnom području života, bilo za potrebe znanstvenih istraživanja, bilo u terapijske svrhe.
Vrsta sudjelovanja: Predavanje
Vrsta prezentacije u zborniku: Sažetak
Vrsta recenzije: Domaća recenzija
Projekt / tema: HR.3.2.01.-0034
Izvorni jezik: HRV
Kategorija: Znanstveni
Znanstvena područja:
Psihologija
URL Internet adrese: http://darhiv.ffzg.unizg.hr/8811/1/DRZB2017-Knjiga-Sazetaka.pdf
Upisao u CROSBI: Tina Krznarić (tkrznari@ffzg.hr:krznaric.tina@gmail.com), 2. Ožu. 2018. u 17:56 satiVerzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4