crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 929339

Časopis

Autori: Tuhtan Grgić, Iva; Bulum, Božena
Naslov: Problem valorizacije zakonitih ulaganja u lukama nautičkog turizma u Republici Hrvatskoj
( The issue of valorisation of legitimate investments in nautical tourism ports in the Republic of Croatia )
Izvornik: Poredbeno pomorsko pravo (1331-9914) 57 (2018), 172; 299-337
Vrsta rada: članak
Ključne riječi: pomorsko dobro, luke nautičkog turizma, produljenje koncesije, prvenstvena koncesija, stjecanje bez osnove, Zakon o koncesijama, Zakon o pomorskom dobru i morskim lukama, Direktiva 2014/23/EU o dodjeli ugovora o koncesiji, Direktiva 2006/123/EZ o uslugama na unutarnjem tržištu
( maritime domain, nautical tourism ports, extension of concession, priority concession, gains without legal foundation, Concession Act, Maritime Domain and Seaports Act, Directive 2014/23/EU on the award of concession contracts and Directive 2006/123/EZ on services in the internal market )
Sažetak:
Izgradnjom luke nautičkog turizma u Republici Hrvatskoj koncesionar, osim prava na gospodarsko korištenje luke prema odluci i ugovoru o koncesiji, ne stječe nikakva prava ni na luci niti na objektima koje je izgradio. Sve ono što je ugrađeno, dograđeno ili na bilo koji način trajno spojeno s pomorskim dobrom ostat će dio pomorskog dobra, čija će vrijednost time nesporno biti uvećana. Cilj je ovoga rada utvrditi u kojim će slučajevima koncesionar koji je svoja sredstva uložio u pomorsko dobro u Republici Hrvatskoj i time mu povećao vrijednost imati pravo na naknadu za izvršena ulaganja. Iako Zakon o pomorskom dobru i morskim lukama (u daljnjem tekstu: ZPDML) i Zakon o koncesijama (u daljnjem tekstu: ZOK) predviđaju cijeli niz razloga za prestanak koncesije, u radu se analizira isključivo problematika valorizacije ulaganja u slučaju kada koncesija prestaje istekom vremena na koji je dana. Posebna pozornost posvećena je pitanjima produljenja koncesije (uključujući i automatsko produljenje), dodjele prvenstvene koncesije, novčane naknade koja bi se dodijelila primjenom instituta stjecanja bez osnove, te naknade nužnih i korisnih troškova koja nisu bili predviđeni u dokumentaciji o koncesiji, kao mogućim načinima naknade onoga što je koncesionar uložio, a što premašuje iznos sredstava ulaganje kojih je predviđeno odlukom i ugovorom o koncesiji. U svezi s pitanjem navedenim pitanjem posebno se razmatra problematika primjenjivog nacionalnog prava, odnosno odnos ZOK-a i ZPDML-a, i ispituje utjecaj pravila Europske unije o dodjeli ugovora o koncesijama i uslugama na unutarnjem tržištu, odnosno Direktiva 2014/23/EU i Direktiva 2006/123/EZ, na tumačenje i primjenu nacionalnog prava. Analizira se i sudska praksa Suda Europske unije vezana uz tumačenje relevantnih odredbi tih Direktiva. Pored toga, ukazuje se i na neka rješenja i dvojbe koja su se u komparativnim pravima pojavila vezano uz pitanja dodjele i produljenja ugovora o koncesiji. Naposljetku, predlažu se rješenja vezano uz mogućnosti valorizacije ulaganja koncesionara u lukama nautičkog turizma de lege ferenda.
Projekt / tema: HRZZ-UIP-2013-11-3061
Izvorni jezik: hrv
Kategorija: Znanstveni
Znanstvena područja:
Pravo
Puni text rada: 929339.Tuhtan_Grgic_Bulum_Problem_valorizacije_zakonitih_ulaganja_u_luke_nautikog_turizma_u_RH.pdf (tekst priložen 26. Ožu. 2018. u 13:43 sati)
URL Internet adrese: https://hrcak.srce.hr/195422
https://hrcak.srce.hr/index.php?show=clanak&id_clanak_jezik=288071
http://delicromar.hazu.hr/files/file/pdf/17_Tuhtan_Grgic_Bulum.pdf
Broj citata:
Altmetric:
DOI: 10.21857/y54jofp20m
URL cjelovitog teksta:
Google Scholar: Problem valorizacije zakonitih ulaganja u lukama nautičkog turizma u Republici Hrvatskoj
Upisao u CROSBI: Iva Tuhtan Grgić (ituhtan@pravri.hr), 7. Ožu. 2018. u 12:38 satiVerzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4