Hrvatska znanstvena bibliografija (CROSBI)Pregled bibliografske jedinice broj: 932945

Zbornik radova

Autori: Brajković, Lovorka
Naslov: Psihoonkološki pristup - pristup osobama oboljelima od karcinoma
( Psycho-oncology approach to patients with cancer )
Izvornik: First International Congress: Person in Medicine and Healthcare - Science and Art ; Third Croatian congress on Prevention and Rehabilitation in Psychiatry. Book of Abstracts
Skup: First International Congress: Person in Medicine and Healthcare - Science and Art ; Third Croatian congress on Prevention and Rehabilitation in Psychiatry.
Mjesto i datum: Dubrovnik, 18. - 21. 04. 2013
Ključne riječi: psihoonkologija, rak, bolesnici
( psycho-oncology, cancer, patients )
Sažetak:
Većina kliničkih istraživanja unutar onkologije usmjerena je na partikularne ishode same bolesti u vidu ukupnog preživljenja, preživljenja bez prisutnosti bolesti, remisije i samog izlječenja od zloćudne novotvorevine. No, onkološki bolesnik i zdravstveni ishodi unutar liječenja su puno širi i kompleksniji te često zanemarivani. Sam bolesnik u okviru suočavanja s bolešću i njezinim liječenjem proživljava veliku patnju konceptualiziranu u pojmu „totalne boli“ ; fizičke, emocionalne, socijalne i spiritualne boli. Unatoč prepoznatoj učestalosti pojave emocionalne patnje i psihijatrijskih poremećaja u onkoloških bolesnika, mali broj bolesnika (10%) traži psihološku i psihijatrijsku pomoć, što je posljedica stigmatizacije psihijatrijskih poremećaja i podcijenjenosti njihove važnosti unutar onkoloških krugova kao mogućeg nepoželjnog zdravstvenog ishoda. Projekcija prisutnosti mentalnog poremećaja na zdravstveni ishod primarno se temelji na smanjenoj kvaliteti života samog bolesnika ; većoj fizičkoj boli i smanjenom funkcionalnom statusu. Drugi nepoželjan ishod liječenja jest povezanost stresa i depresije s progresijom same maligne bolesti preko alteracije neuroendokrinološkog sustava. Svaki onkološki bolesnik ima svoju životnu povijest i svoje jedinstvene potrebe, stoga individualizirani pristup, pristup usmjeren osobi temeljen na psiho-onkološkim spoznajama uvelike bi unaprijedio kvalitetu života, omogućio bolje suočavanje s bolešću, smanjio pojavu psihijatrijskih poremećaja i na taj način omogućio promatranje pojedinca svoj njegovoj datosti, uzimajući u obzir i zdrave, jake snage pojedinca na kojima leži temelj „borbe“ s bolešću. Unatoč spoznajama i relevantnim istraživanjima utjecaja psiholoških aspekata na razvoj i ishod bolesti, kao i utjecaj bolesti na psihološko zdravlje pojedinca, psiho-onkološki pristup onkološkom bolesniku još uvijek je nedovoljno zastupljen u zdravstvenom sustavu u Hrvatskoj. Onkološki bolesnici i dalje psihološku pomoć traže u raznim psihološko-psihijatrijskim ambulantama, suočavajući se sa stigmom psihijatrije koja je i dalje snažno utrta u naše društvo. Vjerujemo da će razvoj palijativne skrbi u Hrvatskoj, ubrzati i proces implementacije psiho-onkološkog pristupa u radu s bolesnicima.
Vrsta sudjelovanja: Predavanje
Vrsta prezentacije u zborniku: Sažetak
Vrsta recenzije: Domaća recenzija
Izvorni jezik: HRV
Kategorija: Stručni
Znanstvena područja:
Kliničke medicinske znanosti,Psihologija
Upisao u CROSBI: Lovorka Brajković (lbrajkov1@hrstud.hr), 31. Ožu. 2018. u 17:01 sati