crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 935893

Ostalo

Autori: Kordić, Snježana
Naslov: Jezik kao sredstvo ideološke propagande
( Language as a means of ideological propaganda )
Izvornik: BH radio 1, emisija Otvoreni studio 23.2.2018., 12 minuta (intervju vodila Bojana Marić)
Vrsta: Intervju
Godina: 2018
Ključne riječi: sociolingvistika, jezična politika, Deklaracija o zajedničkom jeziku, purizam, nacionalizam, standardni jezik, policentrični jezik, varijante, hrvatski, srpski, crnogorski, bosanski, srpskohrvatski
( sociolinguistics, language policy, Declaration on the Common Language, purism, nationalism, standard language, polycentric language, language varieties, Croatian, Serbian, Montenegrin, Bosnian, Serbo-Croatian )
Sažetak:
Na početku se govori o tome kako država preko noći može nastati ili nestati, ali da jezik ne može. Zatim se tematizira Deklaracija o zajedničkom jeziku i odjeci na nju. Konstatira se da je snažna i brojna podrška hrvatskih intelektualaca Deklaraciji uzrokovala potres u kompletnom političkom establišmentu, čime je razbijen led i pokrenut jedan proces koji traje. Kritizira se zahtjev za čišćenjem jezika kao izraz nacionalizma. Zaključno se kaže da je knjiga "Jezik i nacionalizam" izazvale velik interes šire javnosti i najavljuje se sudjelovanje autorice na okruglom stolu pod tim naslovom u Mostaru i predavanje na tu temu u Sarajevu.
Izvorni jezik: HRV
Znanstvena područja:
Sociologija,Filologija,Kroatologija
Puni text rada: 935893.Intervju_SK_BH_radio_23-2-2018-Bojana_Mari_Otvoreni_studio.WAV (tekst priložen 24. Tra. 2018. u 06:19 sati)
Upisao u CROSBI: Snježana Kordić (Snjezana.Kordic@public.carnet.hr), 24. Tra. 2018. u 06:19 satiVerzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4