crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 935897

Ostalo

Autori: Kordić, Snježana
Naslov: Dan materinskog jezika
( Mother language day )
Izvornik: BH radio 1, emisija Epicentar 26.2.2018., 30 minuta (intervju vodila Ines Baždalić)
Vrsta: Intervju
Godina: 2018
Ključne riječi: sociolingvistika, jezična politika, Deklaracija o zajedničkom jeziku, nacionalizam, školovanje, segregacija, znanstvena etika, purizam, standardni jezik, policentrični jezik, varijante, hrvatski, srpski, crnogorski, bosanski, srpskohrvatski
( sociolinguistics, language policy, Declaration on the Common Language, nationalism, education, segregation, scientific ethics, purism, standard language, polycentric language, language varieties, Croatian, Serbian, Montenegrin, Bosnian, Serbo-Croatian )
Sažetak:
Nakon što je rečeno da je "Jezik i nacionalizam" knjiga koja je u posljednje vrijeme najviše odjeknula na našim prostorima, objašnjava se da je postojanje zajedničkog jezika više naroda normalna stvar u svijetu. Također i da u domaćoj sredini se obmanjuje javnost da navodno kod nas nije riječ o zajedničkom jeziku više naroda. To u prvom redu dolazi od predstavnika akademske zajednice, političara i državne administracije. Te interesne skupine koče promjenu, ali promjena je moguća, što se ilustrira stanjem obrazovnog sistema u raznim naprednijim zemljama Zapada. Opisuje se tehnika zamagljivanja kod domaćih jezikoslovaca o navodnom postojanju četiri standardna jezika, a tematizira se i neopravdano dijeljenje učenika primjenom modela tzv. dvije škole pod jednim krovom. Na kraju se govori o procesu promjene koji je pokrenula Deklaracija o zajedničkom jeziku.
Izvorni jezik: HRV
Znanstvena područja:
Sociologija,Kroatologija
Puni text rada: 935897.Intervju_SK_BH_radio_26-2-2018-Ines_Badali-Epicentar.WAV (tekst priložen 24. Tra. 2018. u 06:38 sati)
Upisao u CROSBI: Snježana Kordić (Snjezana.Kordic@public.carnet.hr), 24. Tra. 2018. u 06:38 satiVerzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4