crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 937336

Zbornik radova

Autori: Slišković, Ana
Naslov: Radni stres i mentalno zdravlje: znanstveno-istraživačke spoznaje i praktične implikacije
( Occupational stress and mental health: Results of scientific studies and practical implications )
Izvornik:
Skup: 2. Kongres s međunarodnim sudjelovanjem Za MENTALNO ZDRAVLJE povodom Svjetskog dana mentalnog zdravlja MENTALNO ZDRAVLJE NA RADNOM MJESTU
Mjesto i datum: Zadar, Hrvatska, 15. - 17. 03. 2018.
Ključne riječi: stres na poslu, mentalno zdravlje, dobrobit zdravstvenih djelatnika, organizacijske intervencijske strategije za upravljanje stresom.
( occupational stress, mental health, well-being of healthcare workers, intervention startegies for occupational stress management )
Sažetak:
Uzimajući u obzir podatke niza istraživanja, stranih i domaćih, o visokim razinama stresa na poslu, koje imaju negativne efekte na tjelesno i mentalno zdravlje zaposlenika, funkcioniranje njihovih obitelji, produktivnost njihovih radnih organizacija te dobrobit društva u cjelini, čini se da je stres na poslu postala „bolest suvremenog društva“. U ovom će predavanju biti definirani osnovni izvori stresa u radu (primjerice ; radno opterećenje, neravnoteža radnog i obiteljskog života, nepovoljni interpersonalni odnosi u radnoj sredini, nemogućnost razvoja karijere itd.), njegove negativne posljedice na individualnoj i organizacijskoj razini, te individualne i organizacijske karakteristike o kojima ovisi odnos radnih stresora i negativnih ishoda. Pri tome će glavnu okosnicu predavanja činiti negativni učinci radnog stresa na mentalno zdravlje s obzirom da je mentalno zdravlje na radnom mjestu središnja tema ovogodišnjeg Kongresa o mentalnom zdravlju. U skladu s navedenim bit će predstavljen i konstrukt sagorijevanja na poslu koji se najviše proučava u kontekstu tzv. pomagačkih profesija, poput zdravstvenih djelatnika, socijalnih radnika, učitelja i sl. Na predavanju će biti predstavljeni i rezultati niza istraživanja psihofizičke dobrobiti na radnom mjestu u kojem su sudjelovali zdravstveni djelatnici iz OB Zadar, a koje su u recentnije vrijeme provodili djelatnici Odjela za psihologiju Sveučilišta u Zadru. Završni dio predavanja donosi pregled praktičnih implikacija znanstveno-istraživačkih spoznaja u ovom području. Preciznije, bit će predstavljene osnovne intervencijske strategije usmjerene na prevenciju i minimaliziranje negativnih ishoda stresa u radu, odnosno unaprjeđenje mentalnog zdravlja i opće dobrobiti zaposlenika.
Vrsta sudjelovanja: Plenarno
Vrsta prezentacije u zborniku: Sažetak
Vrsta recenzije: Domaća recenzija
Izvorni jezik: HRV
Kategorija: Znanstveni
Znanstvena područja:
Psihologija
Upisao u CROSBI: Ana Slišković (ana.slavic@unizd.hr), 7. Svi. 2018. u 10:24 sati



Verzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4