crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 938727

Zbornik radova

Autori: Stanisavljević, Aleksandar; Štolfa Čamagajevac, Ivna; Popović, Brigita; Bošnjak, Dejan; Kujundžić, Toni; Viljanac, Branka; Teklić, Tihana
Naslov: Aklimatizacija biljaka malina iz TIB sustava inokuliranih s Bradyrhizobium sp. i rizobakterijama promotorima biljnog rasta (PGPR)
( Acclimatization of raspberry plants from TIB system inoculated with Bradyrhizobium sp. and plant growth promoting bacteria (PGPR) )
Izvornik: 53. hrvatski i 13. međunarodni simpozij agronoma - Zbornik radova / Rozman, Vlatka ; Antunović, Zvonko (ur.). - Osijek : Poljoprivredni fakultet , 2018. 530-534.
ISSN: 2459-5543
Skup: 53. hrvatski i 13. međunarodni simpozij agronoma
Mjesto i datum: Vodice, Hrvatska, 18.23.02.2018.
Ključne riječi: malina ; TIB ; aklimatizacija ; PGPR
( raspberry ; TIB ; acclimatization ; PGPR )
Sažetak:
Adaptacija biljaka na ex vitro uvjete predstavlja posljednju i najosjetljiviju fazu u mikropropagaciji voćnog sadnog materijala. Aplikacija kompetitivne mikroflore putem PGPR u rizosferu korijena presadnica malina (Rubus idaeus L.) iz TIB sustava provedena je na Poljoprivrednom fakultetu u Osijeku s ciljem bolje adaptacije biljaka u fazi aklimatizacije. Tretmani su uključivali aplikaciju PGPR roda Bacillus sp. i Bradyrhizobium sp., te njihovu međusobnu kombinaciju u usporedbi s kontrolnom varijantom (bez bakterija). Nakon 30 dana izvršeno je mjerenje stope preživljavanja biljaka i morfoloških parametara (visina presadnica, broj izdanaka, broj i veličina listova). Tretman s Bacillus sp. (FB) i kontrolni tretman (K) rezultirao je značajno većom stopom preživjelih biljaka u odnosu na ostale tretmane. Tretman kombinacija oba roda bakterija (MIX) rezultirao je značajno većim biljkama (visina) u odnosu na sve tretmane, te značajno većim brojem izdanka u odnosu na tretman s Bradyrhizobium sp. (PFOS). Na tretmanu MIX zabilježena je najznačajnija stopa mortaliteta. Tretman s Bradyrhizobium sp. (PFOS) rezultirao je značajno većim listovima ali je njihov broj značajno manji u odnosu na sve ostale tretmane. Broj listova značajno je veći na tretmanu s Bacillus sp. (FB) i kontrolnoj varijanti (K). Dobiveni rezultati ukazuju potencijal aplikacije kompetitivne mikroflore na bazi Bacillus sp. sojeva u aklimatizaciji maline iz TIB sustava. Daljnja istraživanja potrebno je usmjeriti na određivanje povoljnih koncentracija i mehanizama djelovanja, uključujući i antioksidativni status tretiranih biljaka.
Rad je indeksiran u
bazama podataka:
Current Contents Connect (CCC)
Scopus
Vrsta sudjelovanja: Predavanje
Vrsta prezentacije u zborniku: Cjeloviti rad (više od 1500 riječi)
Vrsta recenzije: Međunarodna recenzija
Projekt / tema: 2016-14-55
Izvorni jezik: hrv
Kategorija: Znanstveni
Znanstvena područja:
Kemija,Poljoprivreda (agronomija),Biotehnologija
Puni text rada: 938727.sa2018_proceedings_-_rad.pdf (tekst priložen 18. Svi. 2018. u 12:40 sati)
Upisao u CROSBI: Dejan Bošnjak (dbosnjak@pfos.hr), 18. Svi. 2018. u 12:40 satiVerzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4