crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 940026

Zbornik radova

Autori: Ljubetić, Maja; Reić Ercegovac, Ina; Runjić, Sonja Vedrana
Naslov: Implicitno roditeljstvo: usredotočena svjesnost kao prediktor svjesnog roditeljstva i meta roditeljskih vještina
( Implicit parenting: Mindfulness as predictor of mindful parenting and meta-parenting skills )
Izvornik: XXI Dani psihologije u Zadru / Nikolić, Matilda ; Tokić, Andrea i sur. (ur.). - Zadar : Sveučilište u Zadru, Odjel za psihologiju , 2018. 73-73 (ISBN: 978-953-331-196-8).
Skup: XXI Dani psihologije u Zadru
Mjesto i datum: Zadar, 24-26.5.2018.
Ključne riječi: usredotočena svjesnost, svjesno roditeljstvo, meta-roditeljske vještine
( mindfulness, mindful parenting, meta-parenting skills )
Sažetak:
Cilj ovoga rada bio je istražiti međuodnos nekih konstrukata implicitnog roditeljstva i to meta-roditeljskih vještina, svjesnog roditeljstva te kognitivne roditeljske svjesnosti i ispitati predviđa li usredotočena svjesnost kao značajka ličnosti navedene kategorije roditeljstva. U istraživanju je sudjelovalo 324 roditelja (216 majki i 108 očeva) koji su procjenjivali varijable implicitnog roditeljstva u odnosu prema svom djetetu adolescentne dobi (13-17 godina). Prosječna dob majki iznosila je M=43.56 godina, a očeva M=47.36 godina. Prije sudjelovanja u istraživanju koje je bilo anonimno i dobrovoljno, sudionici su potpisali informirani pristanak. Primijenjeni su slijedeći mjerni instrumenti: Upitnik općih podataka, Skala usredotočene svjesnosti (Brown i Ryan, 2003), Upitnik meta-roditeljskih vještina (Hawk i Holden, 2006), Upitnik svjesnog roditeljstva (McCaffrey, 2015), te Upitnik kognitivne roditeljske svjesnosti koji je konstruiran za potrebe ovoga istraživanja, a temelji se na modelu kognitivne roditeljske svjesnosti autorice Newberger (1980). Usporedba rezultata majki i očeva u mjerama implicitnog roditeljstva je pokazala kako majke postižu više rezultate na mjeri svjesnog roditeljstva, te anticipaciji dječjeg ponašanja i doživljavanja kao komponenti meta- roditeljskih vještina. U ostalim meta- roditeljskim vještinama nisu utvrđene razlike između majki i očeva, kao ni u usredotočenoj svjesnosti kao crti. Kada je riječ o kognitivnoj roditeljskoj svjesnosti, očevi su u odnosu na majke ostvarili više rezultate na egoističnoj i konvencionalnoj orijentaciji, dok u subjektivno-individualističkoj i procesnoj orijentaciji nisu utvrđene značajne razlike. Rezultati su pokazali povezanost između svih komponenti meta-roditeljskih vještina, kao i između meta-roditeljstva i svjesnog roditeljstva. Kognitivna roditeljska svjesnost je uglavnom povezana i s meta-roditeljstvom i svjesnim roditeljstvom pri čemu se posebno ističe povezanost između svjesnog roditeljstva i subjektivno-individualističke te procesne orijentacije. Hijerarhijske regresije provedene s mjerama svjesnog roditeljstva, odnosno meta- roditeljskim vještinama kao kriterijima su pokazale da svjesno roditeljstvo dobro predviđaju spol i dob roditelja, iskustvo s vlastitim roditeljima iz djetinjstva te usredotočena svjesnost. Od svih kategorija meta-roditeljskih vještina, jedino refleksiju predviđa usredotočena svjesnost, dok je za ostale kategorije važnije iskustvo s vlastitim roditeljima.
Vrsta sudjelovanja: Predavanje
Vrsta prezentacije u zborniku: Sažetak
Vrsta recenzije: Domaća recenzija
Izvorni jezik: HRV
Kategorija: Znanstveni
Znanstvena područja:
Psihologija,Pedagogija
Upisao u CROSBI: Ina Reić-Ercegovac (inareic@ffst.hr), 28. Svi. 2018. u 07:11 satiVerzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4