crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 940517

Zbornik radova

Autori: Lučić, Lana; Brkljačić, Tihana; Franc, Renata; Glavak Tkalić, Renata; Kaliterna Lipovčan, Ljiljana; Prizmić Larsen, Zvjezdana
Naslov: Razlike u definicijama sreće roditelja djece s teškoćama u razvoju i roditelja djece urednog razvoja
( Differences in defining happiness between parents of children with difficulties and parents of typically developed children )
Izvornik: XXI. Dani psihologije u Zadru- sažetci i priopćenja
Skup: XXI. Dani psihologije u Zadru
Mjesto i datum: Zadar, Hrvatska, 24-26.05.2018.
Ključne riječi: sreća, kvalitativna metodologija, CRO-WELL, roditelji djece s teškoćama
( happiness, qualitative research, CRO-WELL, parents of children with difficulties )
Sažetak:
Znanstvenici iz područja sreće slažu se da je to univerzalan, ali i specifičan konstrukt, a većina ljudi najčešće sreću opisuje kroz pojmove vezane za obitelj, ljubav, zdravlje i slično. Dosadašnja istraživanja, koja su se bavila uspoređivanjem sreće roditelja djece s i bez teškoća, većinom su kvantitativna. Nalazi su nekonzistentni: dok neka istraživanja pokazuju da je razina sreće niža kod roditelja djece s teškoćama, druga istraživanja pokazuju da te razlike nema ili je manja nego što je očekivano. Kvalitativna istraživanja uglavnom su usmjerena samo na roditelje djece s teškoćama, dok su usporedbe rijetke, a koliko nam je poznato, do sada nije napravljeno istraživanje da li se definicija sreće kod jednih, odnosno drugih razlikuje i u kojoj mjeri. Stoga je cilj ovog istraživanja istražiti (a) postoje li razlike u definicije sreće kod roditelja koji odgajaju dijete s teškoćama, u odnosu na roditelje tipičnog djeteta te (b) u kojim područjima. Podaci su prikupljeni u okviru projekta CRO-WELL, a izdvojenom poduzorku od 41 roditelja djece s teškoćama, pridodani su vrlo slični roditelji djece urednog razvoja. S obzirom da pitanje „Što je za Vas sreća“ nije bilo obavezno, u obradu je ušlo 30 definicija roditelja djece s teškoćama i 40 definicija roditelja djece urednog razvoja. Rezultati kvalitativne analize prikupljenih definicija pokazali su da razlike postoje, pri čemu je najistaknutija razlika u tome tko je glavni lik ispitanikove sreće: čak 8 (26%) roditelja djece s teškoćama svoju sreću definira kao nečiju tuđu sreću (dijete, obitelj), dok to čini tek jedan (2.5%) roditelj djeteta urednog razvoja. Zdravlje se u manjoj mjeri spominje u definicijama roditelja tipične djece (15%) i to isključivo kao opći pojam, dok se u drugoj skupini pojavljuje u čak 23% slučajeva, pri čemu je u natpolovičnoj većini specificirano kao zdravlje člana ili čitave obitelji. Financije kao izvor sreće isključivo se pojavljuju kod roditelja djece s teškoćama (10%), dok se vlastiti boljitak spominje samo kod roditelja tipične djece (7.5%). Dvije skupine roditelja podjednako često navode dijete kao izvor svoje sreće te su podjednako skloni filozofskim definicijama sreće. Nalazi navode na zaključak da, iako se služe istim univerzalnim kategorijama pri definiranju sreće, dvije skupine roditelja to čine na drugačiji način i različitom frekvencijom.
Vrsta sudjelovanja: Predavanje
Vrsta prezentacije u zborniku: Sažetak
Vrsta recenzije: Domaća recenzija
Projekt / tema: HRZZ-IP-2014-09-4398
Izvorni jezik: HRV
Kategorija: Znanstveni
Znanstvena područja:
Psihologija
Upisao u CROSBI: Lana Lučić (Lana.Lucic@pilar.hr), 30. Svi. 2018. u 07:28 satiVerzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4