crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 941070

Zbornik radova

Autori: Gregić, Maja; Janković Katarina; Sekulić, Mateja; Gavran, Mirna; Baban, Mirjana; Mijić, Pero; Bobić, Tina; Potočnik, Klemen; Dokić, Dragan; Gantner, Vesna
Naslov: Revitalizacija uzgoja konja finalizacijom proizvoda i usluga u istočnoj Hrvatskoj
( Revitalization of horse breeding by finalizing products and services in Eastern Croatia )
Izvornik: Agriculture in Nature and Environment Protection / Jug, Danijel ; Brozović, Bojana (ur.). - Osijek : Glas Slavonije d.d., Osijek , 2018. 154-159.
ISSN: 1848-5456
Skup: Proceedings & Abstracts 11th International Scientific/professional Conference Agriculture in Nature and Environment Protection
Mjesto i datum: Vukovar, Hrvatska, 28-30.05.2018
Ključne riječi: kobilje mlijeko, proizvod, prerada, turistička usluga
( mare's milk, product, processing, tourist service )
Sažetak:
Cilj rada je prikazati asortiman proizvoda od kobiljeg mlijeka namijenjenih tržištu koji bi imali za cilj revitalizirati uzgoj konja finalizacijom proizvoda i usluga u istočnoj Hrvatskoj. Povijest ruralne Slavonije, Baranje i Srijema duboko je isprepletana konjima koja sve više i više zamire. Razlog ponajviše leži u gubitku primarne uloge konja. Konj prvenstveno hladnokrvne pasmine u 21. stoljeću je izgubio svoju uzgojnu ulogu radnog konja. Zahtijevno Europsko tržište otkrilo je blagodati kobiljeg mlijeka i čari turizma ruralnih krajeva. Istočna Hrvatska ima neiskorišten potencijal izvornih i zaštićenih pasmina konja koji bi se mogli usmjeriti u tom pravcu. Najveću pažnju treba posvetiti higijeni tehnologije proizvodnje kobiljeg mlijeka, jer se ono ne pasterizira. Kobilje mlijeko se nakon mužnje hladi i obično zamrzne u posude od 250 ml. Smrznuto mlijeko kobile stabilno je šest mjeseci na - 20° C. Neke tvrtke zapadne Europe obrađuju mlijeko kobile ili ga kao takvo plasiraju na tržište. Proizvedeni proizvodi uključuju mlijeko u prahu, emulzije, kobilje mlijeko u prahu u tabletama ili kapsulama, fermentirane proizvode od kobiljeg mlijeka za prehranu i njegu, i dr. Široka je paleta proizvoda od kobiljeg mlijeka. Neupitan je pozitivan učinak konzumacije i uporabe istoga. U Republici Hrvatskoj treba razviti finalni proizvod od kobiljeg mlijeka koji bi bio prepoznatljiv na lokalnom i širem tržištu. Ključne riječi: kobilje mlijeko, proizvod, prerada, turistička usluga.
Rad je indeksiran u
bazama podataka:
Scopus
Vrsta sudjelovanja: Predavanje
Vrsta prezentacije u zborniku: Cjeloviti rad (više od 1500 riječi)
Vrsta recenzije: Međunarodna recenzija
Izvorni jezik: HRV
Kategorija: Znanstveni
Znanstvena područja:
Biotehnologija
Upisao u CROSBI: Pero Mijić (pmijic@pfos.hr), 4. Lip. 2018. u 07:58 sati



Verzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4