crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 941351

Zbornik radova

Autori: Slišković, Ana; Juranko, Ariana
Naslov: Žena drži tri kantuna kuće, a žena pomorca četiri”: Kvalitativna analiza perspektive životnih partnerica pomoraca
( "The woman holds three walls of the house, and the woman of the sailor holds four": Qualitative analysis of the perspective of seafarers’ partners )
Izvornik: XXI Dani psihologije u Zadru, . Knjiga sažetaka
Skup: 21 Dani psihologije u Zadru
Mjesto i datum: Zadar, Hrvatska, 24-26.05.2018.
Ključne riječi: supruge i partnerice pomoraca, dvostruki život, razdvojenost, financijska sigurnost
( seafarers' partners, dual life, separation, financial security )
Sažetak:
Život pomoraca i njihovih obitelji u literaturi je prepoznat kao “dvostruki život” s brojnim specifičnostima i izazovima. Međutim, vrlo je malo istraživanja usmjerenih na perspektivu njihovih životnih partnerica. Cilj provedenog kvalitativnog istraživanja bio je dobiti dublji uvid u karakteristike posla pomoraca koje se pozitivno ili negativno reflektiraju na živote njihovih partnerica. On-line upitnikom su prikupljeni odgovori od 647 partnerica hrvatskih pomoraca (62.3% sudionica u braku, 21.02% sudionica u vezi s pomorcem koja uključuje zajednički život, te 16.7% sudionica čija veza s pomorcem ne uključuje zajednički život). Dob sudionica je bila u rasponu od 18 do 62 godine. Uzorak je bio heterogen i u pogledu drugih karakteristika sudionica (duljina veze s pomorcem, broj i dob djece, zaposlenje) te u pogledu radnih karakteristika njihovih partnera (vrsta broda, tip radnog ugovora s obzirom na radne i neradne dane). Zadatak sudionica bio je navesti neke aspekte posla svog partnera koje smatraju pozitivnim, odnosno negativnim. Dobiveni odgovori obrađeni su tematskom analizom. Najsnažnije zastupljena tema u odgovorima vezana je za negativne učinke razdvojenog života, no unutar nje je identificirano niz različitih aspekata, kao što su: usamljenost, preopterećenost poslovima vezanim za kućanstvo i skrb o djeci, problemi u konstantnoj adaptaciji na dvostruki život (život bez partnera i život s partnerom), nošenje s učincima razdvojenosti na djecu itd. Ostale teme vezane za negativne aspekte odnose se na strah za partnerovo zdravlje i život uzrokovan rizicima i stresorima u pomorstvu, podređenost vlastite karijere poslu partnera, te nedostatak razumijevanja i podrške obitelji i prijatelja. S druge strane, sudionice su izvijestile i o nizu pozitivnih aspekata, kao što su: financijska sigurnost, posvećenost partnera kućanstvu i obitelji tijekom neradnih dana, rast ljubavnog odnosa u funkciji razdvojenosti, te vrijeme za vlastiti rast tijekom partnerove odsutnosti.
Vrsta sudjelovanja: Predavanje
Vrsta prezentacije u zborniku: Sažetak
Vrsta recenzije: Međunarodna recenzija
Izvorni jezik: HRV
Kategorija: Ostalo
Znanstvena područja:
Psihologija
Upisao u CROSBI: Ana Slišković (ana.slavic@unizd.hr), 5. Lip. 2018. u 10:59 satiVerzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4