crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 943427

Zbornik radova

Autori: Duvnjak, Ivana; Milić, Marija; Tomašić Humer, Jasmina
Naslov: Predviđanje samootkrivanja na Facebooku u kontekstu anksioznosti i stresa
( Prediction of Facebook self-disclosure in the context of anxiety and stress )
Izvornik: XXI. Dani psihologije u Zadru: Sažetci priopćenja / Nikolić, Matilda ; Tokić, Andrea ; Ćubela Adorić, Vera ; Dodaj, Arta ; Gregov, Ljiljana ; Ivanov, Lozena ; Macuka, Ivana ; Nekić, Marina ; Tucak Junaković, Ivana ; Valerjev, Pavle ; Vidaković, Marina (ur.). - Zadar : Odjel za psihologiju Sveučilišta u Zadru , 2018. 119-119 (ISBN: 978-953-331-196-8).
Skup: XXI. Dani psihologije u Zadru
Mjesto i datum: Zadar, Hrvatska, 24-26.5.2018.
Ključne riječi: samootkrivanje, društvene mreže, anksioznost, stres
( self-disclosure, social networks, anxiety, stress )
Sažetak:
Samootkrivanje podrazumijeva otkrivanje informacija osobne prirode koje se uobičajeno odvija tijekom interpersonalnih odnosa "licem u lice". Priroda informacijskokomunikacijskih tehnologija, u kojoj osoba komunicira preko ekrana i lako stječe dojam da je publika koja prati njene objave malobrojnija i prisnija nego što objektivno je, potiče veći intenzitet samootkrivanja na Facebooku. Cilj ovog istraživanja bio je provjeriti kako spol, dob, dostupnost interneta, anksioznost i stres predviđaju samootkrivanje. U istraživanju je sudjelovalo 1172 djece i mladih (od toga 578 muških) u rasponu dobi od 11 do 20 godina (M=14.75 ; SD=2.242) iz preko 80 škola iz različitih dijelova RH. Pokazalo se da navedeni prediktori objašnjavaju ukupno 11.3% varijance samootkrivanja, pri čemu se kao najznačajniji prediktori izdvajaju stres, anksioznost te dostupnost interneta. Više samootkrivanja se javlja kod onih koji imaju više simptoma stresa i anksioznosti i kojima je Internet dostupniji. Stres i anksioznost, kao i u ranijim istraživanjima, su pozitivno povezani sa samootkrivanjem, no priroda naših podataka onemogućuje zaključak jesmo li skloniji samootkrivati kad smo u stresu ili anksiozni ili viša razina samootkrivanja djeluje kao stresor (jer osobne informacije postaju dostupne širokoj grupi ljudi) i potiče simptome anksioznosti. Ipak, postotak objašnjene varijance je skroman što ukazuje da postoje drugi korelati samootkrivanja (npr. potreba za privatnošću), ali i da je važno dalje proučavati sličnosti i razlike pojave samootkrivanja koja se odvija "licem u lice" i one koja se odvija putem interneta.
Vrsta sudjelovanja: Poster
Vrsta prezentacije u zborniku: Sažetak
Vrsta recenzije: Međunarodna recenzija
Izvorni jezik: HRV
Kategorija: Ostalo
Znanstvena područja:
Psihologija
URL Internet adrese: http://www.unizd.hr/Portals/29/2016/2018/XXI.%20Dani%20psihologije-%20Knjiga%20sa%C5%BEetaka.pdf?ver=2018-05-23-112031-100
Upisao u CROSBI: Ivana Duvnjak (iduvnjak@ffos.hr), 18. Lip. 2018. u 11:13 satiVerzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4