crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 944386

Časopis

Autori: Mavar, Mladen; Vučenović, Dario
Naslov: Sklonost ovisničkom ponašanju i školski problemi kod adolescenata
( Proneness to addiction behaviour and school problems in adolescents )
Izvornik: Klinička psihologija (1847-3172) 7 (2014), 1-2; 5-20
Vrsta rada: članak
Ključne riječi: adolescenti, Adolescentni školski problemi (A-sch), Ljestvica sklonosti problemima s alkoholom i drogama (PRO), Ljestvica uviđanja postojanja problema s alkoholom/drogom (ACK), Anketa o uporabi sredstava ovisnosti
( adolescents, Adolescent School Problems (A-sch), Alcohol/Drug Proneness Scale (PRO), Alcohol/Drug Problem Acknowledgement Scale (ACK), Survey on substance use )
Sažetak:
Procjena i utvrđivanje problema ovisnosti kod mladih važno je za razumijevanje faktora uključenih u sam problem, kao i za primjenu odgovarajućeg terapijskog tretmana. Za korisnike sredstava ovisnosti karakteristični su obrazovni problemi koji dolaze do izražaja u negativnim stavovima prema školi i nastavnicima, a posebice izbjegavanjem škole i školskih obveza, što se javlja kao posebno jasan indikator problema (Bezinović, 1999). Cilj ovog istraživanja bio je ispitati razlikuju li se adolescenti i adolescentice u učestalosti korištenja opojnih sredstava ovisnosti, sklonosti i uviđanju postojanja problema s alkoholom i drogama s obzirom na razred i školu koju pohađaju. U ispitivanju je sudjelovalo 1499 učenika različitih srednjih škola Zadarske županije (trogodišnje strukovne škole, četverogodišnje strukovne škole, gimnazije). U ispitivanju je primijenjen anonimni upitnik koji sadržava pitanja o spolu, dobi, školi i razredu koji učenik pohađa. Uz to su korištene i dodatne ljestvice: Adolescentni školski problemi (A-sch), Ljestvica sklonosti problemima s alkoholom i drogama (PRO), Ljestvica uviđanja postojanja problema s alkoholom/drogom (ACK) te Anketa o uporabi sredstava ovisnosti. Dobiveni rezultati pokazuju da adolescenti najčešće konzumiraju cigarete i alkohol, potom marihuanu, a najmanje ostale droge. Utvrđena je statistički značajna razlika između adolescenata i adolescentica u priznavanju prisutnosti školskih problema i priznavanju postojanja problema s alkoholom i drogama. Adolescenti češće navode postojanje školskih problema i problema s alkoholom i drogama. Također je dobivena statistički značajna razlika u priznavanju školskih problema, sklonosti i priznavanju postojanja problema s alkoholom i drogama s obzirom na razred i školu koju učenici pohađaju.
Izvorni jezik: HRV
Kategorija: Znanstveni
Znanstvena područja:
Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita,Psihologija
URL Internet adrese: https://hrcak.srce.hr/file/250200
https://hrcak.srce.hr/169570
URL cjelovitog teksta:
Google Scholar: Sklonost ovisničkom ponašanju i školski problemi kod adolescenata
Upisao u CROSBI: Dario Vučenović (dvucenovi@unizd.hr), 23. Lip. 2018. u 14:06 satiVerzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4