crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 944497

Zbornik radova

Autori: Ćubela Adorić, Vera; Lončarić, Darko; Lopižić, Josip; Plavšić, Marlena; Vučenović, Dario; Žegura, Iva
Naslov: Psihologija u zaštiti i promicanju ljudskih prava: okrugli stol
( Psychology in protection and promotion of human rights: round table )
Izvornik: 24. godišnja konferencija hrvatskih psihologa: Psihologija u prevenciji poremećaja i očuvanju zdravlja. Knjiga sažetaka / Pokrajac-Bulian, Alessandra ; Miletić, Irena ; Juretić, Jasminka ; Lopižić, Josip (ur.). - Zagreb : Hrvatsko psihološko društvo, Naklada Slap , 2016. 301-301 (ISBN: 978-953-55079-5-6).
Skup: 24. godišnja konferencija hrvatskih psihologa: Psihologija u prevenciji poremećaja i očuvanju zdravlja
Mjesto i datum: Opatija, Hrvatska, 09-12.11.2016.
Ključne riječi: psihologija kao znanost i struka, zaštita i promicanje ljudskih prava, etički standardi, društvena odgovornost
( psychology as science and profession, protection and promoting human rights, ethical standards, social responsibility )
Sažetak:
Uloga psihologije u zaštiti i promicanju ljudskih prava jedna je od ključnih tema jubilarne, 25. godišnje konferencije hrvatskih psihologa, koja će se održati 2017. godine u Zadru. Cilj ovog okruglog stola je potaknuti raspravu o tome zašto su i na koji način zaštita i promicanje ljudskih prava (građanskih, političkih, socijalnih, ekonomskih, kulturnih, kolektivnih) relevantna tema za psihologiju kao znanost i struku. Sudionici okruglog stola osvrnut će se, između ostalog, na sljedeća pitanja: Koji su psihološki aspekti (povrede) ljudskih prava? Na koje načine psihologija kao znanost i struka može pridonijeti preveniranju i ublažavanju posljedica povrede ljudskih prava? Je li problematika zaštite i promicanja ljudskih prava adekvatno zastupljena u postojećim studijskim programima i programima stručnog usavršavanja psihologa? Koji su ciljevi i argumenti inicijative o edukaciji o ljudskim pravima, koju je pokrenuo EFPA-in Odbor za ljudska prava i psihologiju? Kako su zaštita i promicanje ljudskih prava artikulirani i implementirani u radu naših strukovnih organizacija i udruga, uključujući relevantne akte i standarde profesionalnog ponašanja? Jesmo li kao pojedinci i strukovna udruženja dovoljno i primjereno uključeni u širi sustav zaštite i promicanja ljudskih prava? Na temelju dosadašnjih iskustava iz profesionalnog rada i suradnje s različitim dionicima u tom sustavu, sudionici u raspravi razmotrit će potrebe i mogućnosti proaktivnije uloge psihologije u osiguravanju i promicanju ljudskih prava, uključujući primjere dobre prakse, u području obrazovanja, zdravstva i socijalne skrbi. Kao prednajava teme 25. godišnje konferencije hrvatskih psihologa, ovaj okrugli stol jedna je od prvih programskih aktivnosti u promoviranju tema i osmišljavanju programa konferencije. Nadamo da će sadržaji i zaključci rasprave pomoći potencijalnim sudionicima u planiranju oblika i sadržaja vlastitog sudjelovanja na jubilarnoj konferenciji te pridonijeti daljnjoj stručnoj i akademskoj raspravi o ljudskim pravima kao konceptualnom i normativnom okviru profesionalnog osposobljavanja i djelovanja psihologa.
Vrsta sudjelovanja: Ostalo
Vrsta prezentacije u zborniku: Sažetak
Vrsta recenzije: Domaća recenzija
Izvorni jezik: HRV
Kategorija: Stručni
Znanstvena područja:
Psihologija
Upisao u CROSBI: Dario Vučenović (dvucenovi@unizd.hr), 24. Lip. 2018. u 18:06 satiVerzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4