crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 944535

Zbornik radova

Autori: Takšić, Vladimir; Vučenović, Dario
Naslov: Emocionalna inteligencija i depresivnost
( Emotional intelligence and depression )
Izvornik: Savremeni trendovi u psihologiji. Knjiga sažetaka / Ković, Vanja (ur.). - Novi Sad : Filozofski fakultet Univerziteta u Novom Sadu , 2011. 176-177 (ISBN: 978-86-6065-080-3).
Skup: Međunarodni naučno-stručni skup: Savremeni trendovi u psihologiji. Knjiga sažetaka
Mjesto i datum: Novi Sad, Srbija, 14-16.10.2011.
Ključne riječi: emocionalna inteligencija, obiteljske interakcije, depresivnost
( emotional intelligence, family interactions, depression )
Sažetak:
Konstrukt emocionalne inteligencije jedan je od pokušaja pronalaženja mentalnih procesa koji su uključeni u obradu emocionalnih informacija, a uključuje: sposobnosti brzoga zapažanja, procjene i izražavanja emocija ; sposobnosti uviđanja i generiranja osjećaja koji olakšavaju mišljenje ; sposobnosti razumijevanja emocija i znanje o emocijama ; i sposobnosti reguliranja emocija u svrhu promocije emocionalnog i intelektualnog razvoja (Mayer i Salovey, 1997). Cilj istraživanja bio je utvrditi prediktivnu sposobnost različitih aspekata emocionalne inteligencije i stilova roditeljskog odgoja na pojavu depresivnosti kod adolescenata. Ispitivanje je provedeno na uzorku od 502 ispitanika, učenika sedmog i osmog razreda osnovne škole te prvih, drugih, trećih i četvrtih razreda srednje škole, starosne dobi od 12-18 godina. U ispitivanju je korišten Upitnik emocionalne kompetentnosti „UEK-45“ (Takšić, 2002), Skala percepcije obiteljskih odnosa (Macuka, 2004) i Skala depresivnosti za djecu i adolescente „SDD“ (Vulić-Prtorić, 2003). Ispitivanjem odnosa među varijablama dobivene su značajne povezanosti između sposobnosti emocionalne inteligencije, depresivnosti i obiteljskih interakcija (raspon koeficijenata za pojedine subskale kreće se od 0, 12 do 0, 36). Ispitivanjem prognostičke valjanosti, dimenzije obiteljskih interakcija i emocionalne sposobnosti imaju značajan doprinos u objašnjenju depresivnosti. Posebno se može istaknuti vrijednost sposobnosti regulacije i upravljanja emocijama, koja se pokazala značajnim prediktorom u skoro svim ispitivanim uzorcima. Također je vrlo zanimljiv podatak da je najrizičnija skupina onih adolescenata koji su emocionalno osjetljivi ali nemaju dovoljno razvijene sposobnost reguliranju i upravljanja emocijama.
Vrsta sudjelovanja: Predavanje
Vrsta prezentacije u zborniku: Sažetak
Vrsta recenzije: Međunarodna recenzija
Izvorni jezik: HRV
Kategorija: Znanstveni
Znanstvena područja:
Psihologija
URL Internet adrese: http://www.ff.uns.ac.rs/biblioteka/digitalna/psihologija/Knjiga%20rezimea%20Savremeni%20trendovi%20u%20psihologiji%202011.pdf
Upisao u CROSBI: Dario Vučenović (dvucenovi@unizd.hr), 25. Lip. 2018. u 09:39 satiVerzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4