crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 945202

Zbornik radova

Autori: Gabelica Šupljika, Maja; Romstein, Ksenija; Gabelica Šupljika, Lucijan
Naslov: Kakvu podršku u školi i sportskim klubovima trebaju djeca čiji su roditelji u zatvoru?
( What kind of support in school and sports clubs do children of imprisoned parents need? )
Izvornik: Tematski zbornik IX Međunarodne naučno-stručne konferencije "Unapređenje kvalitete života djece i mladih" / Nikolić, Milena ; Vantić-Tanjić, Medina (ur.). - Tuzla : Udruženje za podršku i kreativni razvoj djece i mladih , 2018. 267-276.
Skup: Unapređenje kvalitete života djece i mladih
Mjesto i datum: Harkanj, republika Mađarska, 22-24.06.2018.
Ključne riječi: potrebe i prava djece zatvorenika, stavovi, socijalno isključivanje, empatija učitelja i sportskih trenera
( children of imprisoned parents, needs and rights, attitudes, social exclusion, empathy of teachers and sports coaches )
Sažetak:
Djeca čiji su roditelji u zatvoru nisu prepoznata kao ranjiva skupina djece. Kada ih se prepozna kao skupinu koja treba podršku i pomoć u nošenju s obiteljskom situacijom često se njihove prave potrebe ne prepoznaju, a u pokušaju da im se pomogne, stigmatizira ih se, a mnoga njihova prava se narušavaju. Europski dokumenti navode da ih u zemljama Vijeća Europe ima više od dva milijuna. Neki autori navode da do loših ishoda kao što su delinkventna ponašanja djeteta i napuštanje školovanja ne dovodi roditeljev boravak u zatvoru sam po sebi, već su razlog tomu vršnjačko nasilje i odsustvo podrške u školi. Cilj ovog rada je ispitati stav učitelja, nastavnika tjelesne kulture i sportskih trenera prema djeci zatvorenika i njihovom položaju u grupi vršnjaka, stav odraslih prema njihovoj prihvaćenosti i isključivanju, te empatičnost odraslih. U istraživanje su bili uključeni studenti prve godine preddiplomskih studija, jer se željelo dobit uvid u strukturu stavova na početnoj razini formalnog obrazovanja. U radu će biti prikazan odnos između stavova učitelja i trenera prema djeci zatvorenika, njihove empatije i procjene vršnjačkog isključivanja djece čiji su roditelji u zatvoru. Navedeni rezultati mogu poslužiti kao temelj konstrukciji programa cjeloživotnog obrazovanja učitelja na području prava djece zatvorenika.
Vrsta sudjelovanja: Predavanje
Vrsta prezentacije u zborniku: Cjeloviti rad (više od 1500 riječi)
Vrsta recenzije: Međunarodna recenzija
Izvorni jezik: HRV
Kategorija: Znanstveni
Znanstvena područja:
Psihologija,Pedagogija,Edukacijsko-rehabilitacijske znanosti,Kineziologija,Obrazovne znanosti (psihologija odgoja i obrazovanja, sociologija obrazovanja, politologija obrazovanja, ekonomika obrazovanja, antropologija obrazovanja, neuroznanost i rano učenje, pedagoške discipline)
Upisao u CROSBI: Ksenija Romstein (kromstein@foozos.hr), 28. Lip. 2018. u 16:54 satiVerzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4