Hrvatska znanstvena bibliografija (CROSBI)Pregled bibliografske jedinice broj: 945950

Zbornik radova

Autori: Plavšić, Marlena
Naslov: Obrazovanje psihologa i psihologinja o ljudskim pravima
( Human rights education for psychologists )
Izvornik: 25. godišnja konferencija hrvatskih psihologa knjiga sažetaka / Ćubela Adorić, Vera ; Franc, Renata ; Kalebić Maglica, Barbara ; Nakić Radoš, Sandra (ur.). - Zadar : Hrvatsko psihološko društvo ; Hrvatska psihološka komora ; Društvo psihologa Zadar ; Odjel za psihologiju Sveučilišta u Zadru , 2017. 160-160 (ISBN: 978-953-55079-6-3).
Skup: 25. godišnja konferencija hrvatskih psihologa: Psihologija u promociji i zaštiti ljudskih prava i društvene pravednosti
Mjesto i datum: Zadar, Hrvatska, 8.-11.11.2017.
Ključne riječi: obrazovanje ; ljudska prava ; psihologija ; EFPA
( education ; human rights ; psychology ; EFPA )
Sažetak:
Psihologinje i psiholozi u svojem se radu nerijetko susreću s posljedicama kršenja ljudskih prava i svojom stručnošću uvelike pomažu u smanjenju štete koje te posljedice sa sobom nose. U mnogim situacijama zastupajući etička načela i promičući mentalno zdravlje, psiholozi i psihologinje sudjeluju u promociji ljudskih prava i njihovoj zaštiti. Osim što poštivanje ljudskih prava predstavlja neupitan civilizacijski doseg, ono je važno i iz aspekta zaštite i promocije mentalnog zdravlja. Kod osoba čija su ljudska prava narušena veća je vjerojatnost narušavanja mentalnog zdravlja. Vrijedi i obrnuto: osobe s mentalnim teškoćama ili bolestima češće su žrtve kršenja ljudskih prava. Iako gledajući kroz povijest stanje s ljudskim pravima pokazuje poboljšanje, u recentnoj povijesti više se no ikada prati situacija s ljudskim pravima i sve je više organizacija koje se bave promocijom i zaštitom ljudskih prava. To je zacijelo povezano s ukupno većom razinom obrazovanja, svijesti i osjetljivosti današnjeg stanovništva, ali i s eksplicitnim primjerima kršenja ljudskih prava u suvremenom svijetu. S ciljem promicanja ljudskih prava, sprječavanja njihovog kršenja te smanjenja štete uslijed njihova kršenja, krovna europska psihološka federacija EFPA prepoznala je potrebu da se posveti boljem povezivanju ljudskih prava i psihologije. Psihologinje i psiholozi imaju različita specifična stručna znanja koja mogu upotrijebiti u zaštiti ljudskih prava, no u svojoj društvenoj odgovornosti to premalo koriste. U zadnje se vrijeme stoga rad EFPA-inog odbora za ljudska prava i psihologiju fokusira na kreiranje edukacije prvenstveno za studente i studentice psihologije, ali i za diplomirane kolegice i kolege zainteresirane za cjeloživotno učenje. Cilj je potaknuti psiholog i psihologinje da uoče u kojoj je mjeri važno za posao kojim se bave, ali i za mentalno zdravlje šire zajednice štititi i promicati ljudska prava, zašto je važno sagledavati individualni kontekst u sklopu šireg društvenog konteksta, kako su se mijenjale situacije s ljudskim pravima, koji su primjeri gdje ih psihologinje i psiholozi štite, promiču, a koji su primjeri rizika gdje ih mogu kršiti, koje su prednosti psihološke struke u učinkovitoj promociji i zaštiti ljudskih prava.
Vrsta sudjelovanja: Predavanje
Vrsta prezentacije u zborniku: Sažetak
Vrsta recenzije: Domaća recenzija
Izvorni jezik: HRV
Kategorija: Stručni
Znanstvena područja:
Psihologija,Obrazovne znanosti (psihologija odgoja i obrazovanja, sociologija obrazovanja, politologija obrazovanja, ekonomika obrazovanja, antropologija obrazovanja, neuroznanost i rano učenje, pedagoške discipline)
Upisao u CROSBI: Marlena Plavšić (marlena.plavsic@unipu.hr), 3. Srp. 2018. u 11:59 sati