Hidroliza laktoze pomoću enzima beta-D-galaktozidaze (CROSBI ID 96752)
Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad
Podaci o odgovornosti
Stehlik-Tomas, Vesna ; Grba, Slobodan ; Stanzer, Damir ; Gulan Zetić, V
hrvatski
Hidroliza laktoze pomoću enzima beta-D-galaktozidaze
U ovom radu su ispitivani uvjeti hidrolize laktoze pomoću enzimskog preparata beta-D-galaktozidaze, a svrha je-primjena sirutke u ferementativnim procesima s kvascem Saccharomyces cerevisiae za kombiniranu proizvodnju alkohola i prehrambenog kvasca. Enzimska hidroliza je provedena na različitim temperaturama, s različitim koncentracijama laktoze u podlozi i različitim količinama dodanog enzimskog preparata. Rezultati pokazuju da je maksimalni stupanj hidrolize postignut u podlozi koja je sadržavala 5-10 % laktoze s dodatkom 2 g/L enzimskog preparata na temperaturi od 40 stupnjeva.
Saccharomyces cerevisiae; sirutka; hidroliza laktoze
nije evidentirano
engleski
Hydrolysis of lactose with beta-D-galactosidase
nije evidentirano
Saccharomyces cerevisiae; whey; hidrolysis lactose
nije evidentirano