crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 952938

Poglavlje/Rad u knjizi

Autori: Miloš, Iva Sofija; Ćubela Adorić, Vera
Naslov: Direktni i indirektni pokazatelji percipirane diskrepance između idealnih i aktualnih značajki partnera i veze
( Direct and indirect indicators of discrepancy between ideal and actual characteristics of partners and their relationship )
Knjiga: Zbornik radova 4. Sarajevski dani psihologije
Urednik/ci: Đapo, Nermin ; Zvizdić, sibela ; Dautbegović, Amela ; Marković, Mirna
Izdavač: Filozofski fakultet Univerziteta u Sarajevu
Grad: Sarajevo
Godina: 2017
Serija: 4
Raspon stranica:: 55-67
ISBN: 0-2490-2306-4
Ključne riječi: Procjenjivanje značajki partnera i veze ; aktualne značajke ; idealne značajke ; diskrepanca između aktualnih i idealnih značajki.
( The ratings of partner and relationship characteristics ; actual characteristics ; ideal characteristics ; ideal-actual discrepancy. )
Sažetak:
Prema modelu idealnih standarda (Fletcher i sur., 1999, 2000), percipirana diskrepanca između idealnih i aktualnih značajki partnera i veze jedan je od ključnih motivatora pokušaja samoregulacije i interpersonalne regulacije u vezi. U istraživanjima koja polaze od ovog modela koriste se različiti pokazatelji percipirane diskrepance, uključujući direktne procjene podudarnosti aktualnih i idealnih značajki kao i indirektne pokazatelje koji se temelje na zasebnim procjenama komponentnih (tj. aktualnih i idealnih) značajki partnera i veze. U ovom radu prikazani su neki rezultati šireg istraživanja u uzorku od 228 sudionika iz Hrvatske, koji se odnose na direktne i indirektne pokazatelje diskrepance. Cilj rada je utvrditi odnos između različitih pokazatelja kako bi se dobio određeni uvid u to što, zapravo, reflektiraju direktne procjene diskrepance te jesu li one, možda, redundantne ako se istodobno raspolaže podacima o zasebnim procjenama komponentnih značajki. Rezultati provedenih analiza pokazuju da je latentna struktura svih kategorija procjenjivanih značajki partnera i veze (tj. idealne, aktualne i stupanj njihove podudarnosti) stabilna i reflektira percepciju veze u terminima intimnosti i strasti te percepciju partnera u terminima topline, vitalnosti i statusa. Direktne procjene diskrepance na svim su dimenzijama povezane prvenstveno s percepcijom aktualnih značajki, uključujući rezidualizirane procjene aktualnih značajki kao indirektni pokazatelj diskrepance. Visoke vrijednosti ovih korelacija sugeriraju da, onda kad se raspolaže podacima o zasebnim procjenama aktualnih i idealnih značajki, direktne procjene njihove diskrepance vjerojatno neće imati neku dodatnu informativnu vrijednost. Budući da se u istraživanjima u ovoj domeni obično prikupljaju i drugi podaci pa ekonomičnost cijelog postupka ispitivanja predstavlja važno praktično pitanje, može se sugerirati da je u nacrt istraživanja dovoljno uključiti jedan tip pokazatelja diskrepance.
Izvorni jezik: HRV
Kategorija: Znanstveni
Znanstvena područja:
Psihologija
URL Internet adrese: http://www.ff-eizdavastvo.ba/Books/SerialPubl/psi/ZR_sarajevski_dani_psihologije_4.pdf
Upisao u CROSBI: Vera Ćubela Adorić (vcubela@unizd.hr), 7. Ruj. 2018. u 12:30 satiVerzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4