crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 953686

Disertacija

Autor: Crnko-Kovač, Kristina
Naslov: Određivanje glikemijskog indeksa bezglutenskog kruha
( Determination of the glycemic index of gluten-free bread )
Vrsta: završni rad - preddiplomski studij
Fakultet: Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Sveučilište: Sveučilište u Zagrebu
Mjesto: Zagreb
Datum: 09.07.
Godina: 2018
Stranica: 30
Mentor: Novotni, Dubravka
Ključne riječi: bezglutenski kruh, glikemijski indeks, glikemijsko opterećenje, in vivo metodologija
( gluten-free bread, glycemic index, glycemic load, in vivo methodology )
Sažetak:
Glikemijski indeks je mjera kojom se klasificira hrana u odnosu na razinu postprandijalne glukoze u krvi, u usporedbi s referentnom hranom. Bezglutenski kruh je namijenjen oboljelima od celijakije. Kao posljedica upotrebe velike količine škroba u recepturama za proizvodnju bezglutenskog kruha, njegov glikemijski indeks često je visok te ima visoko glikemijsko opterećenje. Visoki glikemijski indeks hrane predstavlja problem ljudima koji boluju od šećerne bolesti, a koja se često javlja kod oboljelih od celijakije. Cilj ovog rada bio je in vivo odrediti glikemijski indeks bezglutenskog kruha pripremljenog od heljdinog, prosenog i bučinog brašna. Prema izmjerenim podatcima porasta glukoze u krvi nakon konzumacije bezglutenskog kruha te otopine glukoze u vodi, izračunata je vrijednost glikemijskog indeksa kruha uz upotrebu intermedijarne površine ispod krivulje. Dobiveni glikemijski indeks bezglutenskog kruha iznosio je 68 što znači da je srednjeg glikemijskog indeksa, dok je glikemijsko opterećenje iznosilo 16, 9 što znači da je i srednjeg glikemijskog opterećenja.
Izvorni jezik: HRV
Znanstvena područja:
Nutricionizam
Upisao u CROSBI: Dubravka Novotni (dnovotni2@pbf.hr), 12. Ruj. 2018. u 12:10 sati



Verzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4