Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

FIZIKALNO-KEMIJSKA KARAKTERIZACIJA DESTILATA JABUKE (CROSBI ID 421594)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Lukin, Priska FIZIKALNO-KEMIJSKA KARAKTERIZACIJA DESTILATA JABUKE / Stanzer, Damir (mentor); Zagreb, Hrvatska, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2018

Podaci o odgovornosti

Lukin, Priska

Stanzer, Damir

hrvatski

FIZIKALNO-KEMIJSKA KARAKTERIZACIJA DESTILATA JABUKE

Jabuka (Malus domestica sp.) je voće koje se često koristi za proizvodnju rakije u Hrvatskoj. Određeni omjer kiselina i šećera u nekim vrstama jabuke doprinosi kvaliteti destilata pa se većinom koriste vrste Jonatan i Zlatni delišes. Konačni proizvod je jabukovača - voćna rakija dobivena destilacijom prefermentiranog mošta jabuke. Tijekom procesa proizvodnje ispitivanih uzoraka korištena je frakcijska destilacija, kojom se najbolje izdvajaju aromatske komponente koje pridonose kvaliteti destilata. Cilj ovog rada je praćenje procesa proizvodnje rakije od jabuke i određivanje njenih karakteristika. Određena je koncentracija hlapivih komponenti (ukupni esteri i kiseline), metanola i etanola u različitim frakcijama destilata. Rezultati su pokazali da je koncentracija hlapivih komponenti najveća u prvoj frakciji, jednako kao i koncentracija metanola i etanola. Njihov udio se smanjuje tijekom destilacije, zbog čega je njihova koncentracija u drugoj frakciji manja.

frakcijska destilacija ; jabuka ; voćna rakija ; rektifikacija

nije evidentirano

engleski

PHISICAL AND CHEMICAL CHARACTERIZATION OF APPLE DISTILLATE

nije evidentirano

fractional distillation ; apple ; fruit brandy ; rectification

nije evidentirano

Podaci o izdanju

22

10.09.2018.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb, Hrvatska

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija