FIZIKALNO-KEMIJSKA KARAKTERIZACIJA DESTILATA JABUKE (CROSBI ID 421594)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Lukin, Priska
Stanzer, Damir
hrvatski
FIZIKALNO-KEMIJSKA KARAKTERIZACIJA DESTILATA JABUKE
Jabuka (Malus domestica sp.) je voće koje se često koristi za proizvodnju rakije u Hrvatskoj. Određeni omjer kiselina i šećera u nekim vrstama jabuke doprinosi kvaliteti destilata pa se većinom koriste vrste Jonatan i Zlatni delišes. Konačni proizvod je jabukovača - voćna rakija dobivena destilacijom prefermentiranog mošta jabuke. Tijekom procesa proizvodnje ispitivanih uzoraka korištena je frakcijska destilacija, kojom se najbolje izdvajaju aromatske komponente koje pridonose kvaliteti destilata. Cilj ovog rada je praćenje procesa proizvodnje rakije od jabuke i određivanje njenih karakteristika. Određena je koncentracija hlapivih komponenti (ukupni esteri i kiseline), metanola i etanola u različitim frakcijama destilata. Rezultati su pokazali da je koncentracija hlapivih komponenti najveća u prvoj frakciji, jednako kao i koncentracija metanola i etanola. Njihov udio se smanjuje tijekom destilacije, zbog čega je njihova koncentracija u drugoj frakciji manja.
frakcijska destilacija ; jabuka ; voćna rakija ; rektifikacija
nije evidentirano
engleski
PHISICAL AND CHEMICAL CHARACTERIZATION OF APPLE DISTILLATE
nije evidentirano
fractional distillation ; apple ; fruit brandy ; rectification
nije evidentirano
Podaci o izdanju
22
10.09.2018.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb, Hrvatska