Voće i povrće kao biokatalizatori za dobivanje kiralnih spojeva (CROSBI ID 254928)
Prilog u časopisu | pregledni rad (znanstveni) | domaća recenzija
Podaci o odgovornosti
Hanousek Čiča, Karla ; Mrvčić, Jasna ; Stanzer, Damir ; Jakovljević, Tamara ; Radojčić Redovniković, Ivana
hrvatski
Voće i povrće kao biokatalizatori za dobivanje kiralnih spojeva
Zbog bolje učinkovitosti i sigurnosti potreba za enantiomerno čistim kiralnim spojevima u stalnom je porastu, pogotovo u farmaceutskoj industriji. Da bi se te potrebe zadovoljile potrebne su nove, učinkovitije i jeftinije ali i ekološki prihvatljive metode njihove priprave. U skladu s tim veliku je pažnju privukla biokataliza gdje se kao biokatalizatori koriste mikroorganizmi ili enzimi izolirani iz njih. Posljednjih godina znanstvena zajednica se okrenula istraživanju upotrebe svježeg, netaknutog biljnog materijala kao biokatalizatora. Upotreba biljnog materijala ne zahtijeva dodatak skupih kofaktora budući da se različiti enzimski sustavi i potrebni kofaktori, te njihov regeneracijski sustav već nalaze u biljnom tkivu. Ovisno o upotrijebljenoj biljci (voću, povrću, začinima), pojedini enantiomeri se mogu dobiti u visokom prinosu i s visokim enantiomernim viškom, što je kritični faktor za razvoj biološki aktivnih spojeva i njihovu bioaktivnost. U ovom radu dan je pregled istraživanja potencijale upotreba različitih biljnih vrsta i njihovih dijelova kao biokatalizatora u stereoselektivnim transformacijama spojeva s ciljem dobivanja enantiomerno čistih kiralnih spojeva. Primjena biljnih biokatalitičkih sustava u skladu je s principima zelene kemije i predstavlja značajnu alternativu sintetskim kemijskim postupcima.
kiralni spojevi ; biokataliza ; voće ; povrće ; enantiomerni višak
nije evidentirano
engleski
Fruits and vegetables as biocatalysts for chiral compounds synthesis
nije evidentirano
chiral compounds ; biocatalysis ; fruits ; vegetables ; enantiomeric excess
nije evidentirano
Podaci o izdanju
13 (3-4)
2018.
70-77
objavljeno
1847-3423