crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 960065

Zbornik radova

Autori: Badurina Stipčević, Vesna
Naslov: Apokrifni tekstovi u hrvatskoglagoljskim brevijarima
( Apocryphal Texts in Croatian Glagolitic Breviaries )
Izvornik: Rimski brevijari od 13. stoljeća do Tridentskoga sabora: jezik, pismo, tekst, slika, funkcija, ustroj slika, funkcija, ustroj. Sažetci ; Roman Breviaries from th 13th Century to the Council of Trent: Language, Script, Text, Image, Function, Structure. / Mihaljević, Milan ; Radošević, Andrea (ur.). - Zagreb : Staroslavenski institut , 2018. 13-13 (ISBN: 978-953-6080-29-8).
Skup: Rimski brevijari od 13. stoljeća do Tridentskoga sabora: jezik, pismo, tekst, slika, funkcija, ustroj. Sažetci ; Roman Breviaries from th 13th Century to the Council of Trent: Language, Script, Text, Image, Function, Structure.
Mjesto i datum: Pazin, Hrvatska, 4-7. 10. 2018.
Ključne riječi: apokrifni tekstovi, hrvatskoglagoljska književnost, brevijari
( apocryphal texts, croatian glagolitic literature, breviaries )
Sažetak:
Hrvatskoglagoljski apokrifi većinom se nalaze u zbornicima neliturgijskoga sadržaja. Ali i u hrvatskoglagoljskim brevijarima, u temporalu i u sanktoralu, čitaju se tekstovi apokrifnog porijekla. Različiti odlomci jednog od najpopularnijih antičkih apokrifa, Protoevanđelja Jakovljeva, originalno napisanog na grčkom jeziku u 2. st., potvrđeni su u više glagoljskih brevijara (iz 15. i 16. st.) na blagdan Bezgrešnog začeća Marije Djevice (8. XII) i u lekcijama na Božić. Tekstovi latinske tradicije ovoga evanđelja Isusova djetinjstva nalaze se u dva brevijara (iz 14. i 15. st, ) na blagdan sv. Ane. Opsegom i duljinom osobito se ističu brevijarska čitanja iz apokrifnih Djela apostolskih, apostola Andrije, Ivana, Filipa, Jakova. U brevijarima se susreću dvije književne tradicije koje su utjecale na hrvatsku apokrifnu literaturu, ali i na hrvatsku srednjovjekovnu književnost uopće, susreću se i isprepliću grčko-slavenska i latinska tradicija.
Vrsta sudjelovanja: Predavanje
Vrsta prezentacije u zborniku: Sažetak
Vrsta recenzije: Međunarodna recenzija
Izvorni jezik: HRV
Kategorija: Znanstveni
Znanstvena područja:
Filologija
Upisao u CROSBI: Vesna Stipčević (vesna.stipcevic@stin.hr), 8. Lis. 2018. u 16:19 satiVerzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4