Hrvatska znanstvena bibliografija (CROSBI)Pregled bibliografske jedinice broj: 960502

Zbornik radova

Autori: Dürrigl, Marija-Ana; Radošević, Andrea
Naslov: O Drugom beramskom brevijaru i glagoljskoj čitateljskoj zajednici
( On the Second Beram breviary and the Glagolitic textual community )
Izvornik: Rimski brevijari od 13. stoljeća do Tridentskog sabora: jezik, pismo, tekst, slika, funkcija, ustroj - knjiga sažetaka / Mihaljević, Milan ; Radošević, Andrea (ur.). - Zagreb : Staroslavenski institut , 2018. 22-22 (ISBN: 978-953-6080-29-8).
Skup: imski brevijari od 13. stoljeća do Tridentskog sabora: jezik, pismo, tekst, slika, funkcija, ustroj
Mjesto i datum: Pazin, Hrvatska, 04.-07. 10. 2018.
Ključne riječi: Drugi beramski brevijar ; hrvatskoglagoljska književnost ; čitateljska zajednica ; srednji vijek ; književna teorija
( Second Beram Breviary ; Croatian Glagolitic literature ; textual community ; Middle Ages ; literary theory )
Sažetak:
Na primjeru Beramskoga brevijara prikazuje se odnos pripadnika tzv. glagoljaške „čitateljske zajednice“ prema liturgijskoj knjizi. S obzirom da je riječ o pragmatičnoj književnost, ispravno prenošenje poruke stavljeno je u prvi plan. Različiti zapisi, kao i način prepisivanja teksta, ocrtavaju brigu oko načina njegove recepcije. Pisar ali i čitatelji u tekst unose upozorenja i savjete vjerojatno poučeni iskustvom katkada nespretnog čitanja i razumijevanja. Postojala je potreba da se „kritična mjesta“ osnaže takvim uputama. Svijest o recepciji i procesuiranju poruke starijih tekstova utjecalo je na stvaranje novog teksta. U ovom su istraživanju povezana dva učenja: ono o pet etapa usmenosti teksta (produkcija, transmisija, recepcija, konzervacija i repeticija) i ono o postojanju čitateljskih, u našem kontekstu, glagoljaških zajednica. Već je preliminarna analiza pokazala kako usporedno čitanje liturgijskih i neliturgijskih tekstova može dovesti do novih zaključaka o odnosu glagoljaša prema knjizi unutar određene „zajednice“.
Vrsta sudjelovanja: Predavanje
Vrsta prezentacije u zborniku: Sažetak
Vrsta recenzije: Domaća recenzija
Izvorni jezik: hrv
Kategorija: Znanstveni
Znanstvena područja:
Filologija
Upisao u CROSBI: Marija-Ana Durrigl (marija-ana.durrigl@stin.hr), 10. Lis. 2018. u 09:00 sati