crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 962284

Časopis

Autori: Nikolić, Lidija; Šenk, Ivana
Naslov: Motivacija za učenje glazbe kod studenata učiteljskih studija kroz perspektivu teorija motivacije
( Motivation of students of teacher studies to learn music trough the lens of motivation theories )
Izvornik: Zbornik Odseka za pedagogiju (2466-5207) 27 (2018); 53-84
Vrsta rada: pregledni rad
Ključne riječi: atribucije ulaganja truda, glazbeno obrazovanje, motivacija za učenje glazbe, percepcija glazbenih sposobnosti, studenti učiteljskoga studija
( effort-based attribution, music education, motivation to learn music, perception of music abilities, students of teacher studies )
Sažetak:
U radu se razmatra problem motivacije studenata za učenje glazbe u kontekstu obaveznoga glazbenog obrazovanja na studijima za buduće učitelje razredne nastave. Namjera je uputiti na čimbenike motivacije studenata za učenje glazbe kako bi nastava glazbe na učiteljskom studiju bila što učinkovitija te kako bi se olakšalo stjecanje kompetencija za vođenje nastave glazbe budućih učitelja. Predstavljene su tri teorije motivacije koje se konceptualno mogu primijeniti na motivaciju studenata, budućih učitelja za učenje glazbe na studiju, a to su atribucijska teorija, teorija ciljne orijentacije i teorija očekivanja-vrednovanja. Primjenom navedenih teorija na kontekst učenja glazbe na učiteljskim studijima istaknule su se varijable percepcije sposobnosti studenata, ulaganja truda, uspješnosti, afektivne i vrijednosne komponente motivacije. Teorija koja obuhvaća najviše elemenata važnih za glazbeno obrazovanje studenata učiteljskih studija jest teorija očekivanja-vrednovanja koja bi se mogla rabiti u budućim istraživanjima. Pregled dosadašnjih istraživanja motivacije u glazbenom obrazovanju pokazao je kako nastavnici mogu djelovati na povećanje motivacije za učenje glazbe ohrabrivanjem studenata na usvajanje atribucija vezanih uz ulaganje truda, poticanjem ciljne orijentacije studenata prema ciljevima učenja, omogućavanjem uspješnosti studenata u glazbi, ponudom brojnih i različitih glazbenih zadataka, ocjenjivanjem studenata temeljem uloženoga truda te sustavnim djelovanjem na razvoj vrijednosne komponente stavova studenata o glazbenom obrazovanju.
Izvorni jezik: hrv
Kategorija: Znanstveni
Znanstvena područja:
Pedagogija,Interdisciplinarne društvene znanosti,Glazbena umjetnost,Obrazovne znanosti (psihologija odgoja i obrazovanja, sociologija obrazovanja, politologija obrazovanja, ekonomika obrazovanja, antropologija obrazovanja, neuroznanost i rano učenje, pedagoške discipline)
Puni text rada: 962284.Nikoli_enk_Motivacija_za_uenje_glazbepdf (tekst priložen 18. Lis. 2018. u 16:38 sati)
URL Internet adrese: http://zop.ff.uns.ac.rs/index.php/zop/article/view/24/22
Broj citata:
Altmetric:
DOI: 10.19090/zop.2018.27.53-84
URL cjelovitog teksta:
Google Scholar: Motivacija za učenje glazbe kod studenata učiteljskih studija kroz perspektivu teorija motivacije
Upisao u CROSBI: Lidija Nikolić (lnikolic@foozos.hr), 18. Lis. 2018. u 16:38 satiVerzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4