Procjena oksidacijske stabilnosti i senzorskih svojstava lanenog ulja dodatkom začina i začinskog bilja (CROSBI ID 424374)
Ocjenski rad | specijalistički sveučilišni poslijediplomski rad
Podaci o odgovornosti
Odeh, Dyana
Škevin, Dubravka
hrvatski
Procjena oksidacijske stabilnosti i senzorskih svojstava lanenog ulja dodatkom začina i začinskog bilja
Laneno ulje je dobro poznato po svojim zdravstvenim prednostima koje se uglavnom pripisuju visokom sadržaju omega-3 alfa linolenske kiseline (ALA) koja čini više od 50, 0 % ukupnih masnih kiselina. ALA masna kiselina je osjetljiva na oksidaciju, stoga je glavni cilj ovog rada bio procjeniti da li dodatak začina i začinskog bilja može poboljšati oksidacijsku stabilnost i senzorska svojstva lanenog ulja. Procjena navedenih parametara odredila se primjenom kromatografskih, spektrofotometrijskih i mikrobioloških analiza obzirom na potencijalne biološke opasnosti.
laneno ulje, oksidacijska stabilnost, začinsko bilje, antioksidansi, mikroorganizmi
nije evidentirano
engleski
Evaluation of oxidative stability and sensory properties of flax oil infused with species and herbs
nije evidentirano
flaxseed oil, oxidative stability, herbs, antioxidants, microorganisms
nije evidentirano
Podaci o izdanju
63
15.06.2018.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb