Karakterizacija i inkapsulacija polifenolnog ekstrakta i pektina ljuske crvenog luka (CROSBI ID 424997)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Soldo, Marija
Komes, Draženka
Monika Ostrman
hrvatski
Karakterizacija i inkapsulacija polifenolnog ekstrakta i pektina ljuske crvenog luka
: Cilj ovog rada bio je ispitati potencijal ljuske crvenog luka kao izvora polifenolnih spojeva (kvercetina) i pektina. Primjenom konvencionalne i ultrazvučne metode pripremljeni su polifenolni ekstrakti ljuske crvenog luka koji su zatim inkapsulirani u sustave nosača alginata i pektina pripremljene u različitim omjerima (A, AP_80:20, AP_70:30 i AP_60:40). Inkapsulacija je provedena metodom ionskog geliranja. Pektin korišten u sustavu nosača također je dobiven ekstrakcijom iz ljuske crvenog luka. Karakterizacija polifenolnog ekstrakta provedena je određivanjem udjela ukupnih polifenola, antioksidacijskog kapaciteta i udjela pojedinačnih polifenola promjenom HPLC metode. Ekstrahiranom pektinu određena je molarna masa, stupanj esterifikacije, udio galakturonske kiseline te pH vrijednost. Formiranim hidrogel česticama određena su fizikalno-kemijska svojstava, inkapsulacijska učinkovitost te kinetika otpuštanja ukupnih polifenola i antioksidacijskog kapaciteta u simuliranim gastrointestinalnim uvjetima. Ultrazvučna metoda rezultirala je većim udjelom polifenola među kojima dominiraju kvercetin i njegovi derivati. Ekstrahirani pektin je visokometilirajući te je u svrhu dobivanja stablinih inkapsulacijskih sustava miješan s alginatom. Binarni alginatno-pektinski sustavi rezultirali su hidrogel četicama najboljih bioaktivnih i mehaničkih svojstava.
ionsko geliranje ; ljuska crvenog luka ; kvercetin ; pektin ; polifenoli
nije evidentirano
engleski
Characterization and encapsulation of polyphenol extract and pectin from onion peel
nije evidentirano
ionic gelation ; onion peel ; quercetin ; pectin ; polyphenols
nije evidentirano
Podaci o izdanju
68
23.01.2019.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb