Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Karakterizacija i inkapsulacija polifenolnog ekstrakta i pektina ljuske crvenog luka (CROSBI ID 424997)

Ocjenski rad | diplomski rad

Soldo, Marija Karakterizacija i inkapsulacija polifenolnog ekstrakta i pektina ljuske crvenog luka / Komes, Draženka (mentor); Monika Ostrman (neposredni voditelj). Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2019

Podaci o odgovornosti

Soldo, Marija

Komes, Draženka

Monika Ostrman

hrvatski

Karakterizacija i inkapsulacija polifenolnog ekstrakta i pektina ljuske crvenog luka

: Cilj ovog rada bio je ispitati potencijal ljuske crvenog luka kao izvora polifenolnih spojeva (kvercetina) i pektina. Primjenom konvencionalne i ultrazvučne metode pripremljeni su polifenolni ekstrakti ljuske crvenog luka koji su zatim inkapsulirani u sustave nosača alginata i pektina pripremljene u različitim omjerima (A, AP_80:20, AP_70:30 i AP_60:40). Inkapsulacija je provedena metodom ionskog geliranja. Pektin korišten u sustavu nosača također je dobiven ekstrakcijom iz ljuske crvenog luka. Karakterizacija polifenolnog ekstrakta provedena je određivanjem udjela ukupnih polifenola, antioksidacijskog kapaciteta i udjela pojedinačnih polifenola promjenom HPLC metode. Ekstrahiranom pektinu određena je molarna masa, stupanj esterifikacije, udio galakturonske kiseline te pH vrijednost. Formiranim hidrogel česticama određena su fizikalno-kemijska svojstava, inkapsulacijska učinkovitost te kinetika otpuštanja ukupnih polifenola i antioksidacijskog kapaciteta u simuliranim gastrointestinalnim uvjetima. Ultrazvučna metoda rezultirala je većim udjelom polifenola među kojima dominiraju kvercetin i njegovi derivati. Ekstrahirani pektin je visokometilirajući te je u svrhu dobivanja stablinih inkapsulacijskih sustava miješan s alginatom. Binarni alginatno-pektinski sustavi rezultirali su hidrogel četicama najboljih bioaktivnih i mehaničkih svojstava.

ionsko geliranje ; ljuska crvenog luka ; kvercetin ; pektin ; polifenoli

nije evidentirano

engleski

Characterization and encapsulation of polyphenol extract and pectin from onion peel

nije evidentirano

ionic gelation ; onion peel ; quercetin ; pectin ; polyphenols

nije evidentirano

Podaci o izdanju

68

23.01.2019.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija