crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 984505

Zbornik radova

Autori: Hrastovski, Matija; Mihalić Arbanas, Snježana; Bernat Gazibara; Sanja
Naslov: Identifikacija pokretača urbanih poplava u Gradu Zagrebu kroz analizu vatrogasnih intervencija ispumpavanja i oborinskih događaja u 2013. i 2014. godine
( Identification of urban flood triggers in the City of Zagreb through the analysis of firefightering pumping intervention and rainfall events from 2013 and 2014 )
Izvornik: Zbornik radova VII. Konferencije Hrvatske platforme za smanjenje rizika od katastrofa / Holcinger, Nataša (ur.). - Zagreb : Državna uprava za zaštitu i spašavanje , 2018. 44-50.
ISSN: 1847-7070
Skup: VII. Konferencija Hrvatske platforme za smanjenje rizika od katastrofa
Mjesto i datum: Zagreb, Hrvatska, 11.-12.10.2018.
Ključne riječi: poplave, ispumpavanje, granične vrijednosti oborine, oborinski događaj, Grad Zagreb
( floods, pumping, precipitation limit values, precipitation event, City of Zagreb )
Sažetak:
U radu su analizirani Izvještaji s vatrogasnih intervencija na području Grada Zagreba vezani za ispumpavanja vode iz objekta i otvorenih prostora u 2013. i 2014. godini za vrijeme ekstremnih hidrometeoroloških uvjeta. Svrha rada bila je odrediti koji intenziteti i trajanje oborina su prouzročili pojavu poplava objekata i otvorenih prostora. U tu svrhu nužno je bilo provesti analize oborina s ciljem identifikacije oborinskih događaja koji su uzrokovali poplave u razdoblju 2013. i 2014. godine, te na temelju njih odrediti granične vrijednosti iznad kojih se pojavljuju poplave. Identificirani oborinski događaji uspoređeni su s evidencijom intervencija ispumpavanja i uspostavljena je uzročno - posljedična veza među njima. Na osnovi svih identificiranih oborinskih događaja određene su granične vrijednosti intenziteta i trajanja kritične oborine Rezultati rada mogu se iskoristiti za izradu karte rizika od bujičnih poplava. Uspostavljanje sustava ranog upozoravanja na bujične poplave i identificirana područja na kojima bi se trebalo intervenirati, kako bi se smanjio rizik od bujičnih poplava, mogu unaprijediti zaštitu od poplava na području Grada Zagreba.
Vrsta sudjelovanja: Predavanje
Vrsta prezentacije u zborniku: Cjeloviti rad (više od 1500 riječi)
Vrsta recenzije: Domaća recenzija
Izvorni jezik: hrv
Kategorija: Stručni
Znanstvena područja:
Rudarstvo, nafta i geološko inženjerstvo
URL Internet adrese: http://www.platforma.hr/images/dokumenti/Zbornik%20radova_03.01.19.pdf
Upisao u CROSBI: Sanja Bernat Gazibara (sanja.bernat@rgn.hr), 13. Vel. 2019. u 05:17 satiVerzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4