crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 986722

Zbornik radova

Autori: Gregić, Maja; Gavran, Mirna; Baban, Mirjana; Gantner, Vesna; Kristić, Jelena; Bobić, Tina
Naslov: Dodana ekonomska vrijednost mlijeka kopitara kroz prehrambene proizvode unutar EU-a
( The added economic value of milk equine through food products within the European Union )
Izvornik: 54th Croatian & 14th International Symposium on Agriculture, Book of Abstracts / Mioč, B., Širić, I. (ur.). - Vodice : Sveučilište u Zagrebu, Agronomski fakultet, Zagreb, Hrvatska , 2019. 204-205.
Skup: 54th Croatian & 14th International Symposium on Agriculture
Mjesto i datum: Vodice, Hrvatska, 17-22.02.2019.
Ključne riječi: mlijeko kopitara, prerada, tržište, kobila, magarica
( equine milk, processing, market, mare, donkey )
Sažetak:
Cilj rada je istražiti ponudu tržišta prehrambenih proizvoda od kobiljeg mlijeka na području Europske unije. Proizvodnje kobiljeg mlijeka u Europi prvi su se prihvatili Nijemci, Talijani i Francuzi, a potom se ona proširila i na Nizozemsku, Belgiju te Norvešku. Godišnja proizvodnja u EU iznosi oko 1.000 tona, te se kobilje mlijeko prodaje najviše u Rusiji i Francuskoj. Poljoprivredna gospodarstva i farme u zapadnoj Europi prepoznale su potencijale kobiljeg mlijeka te se usmjerile na ovu vrstu proizvodnje. Danas oni nude raznovrsne proizvode na tržištu, a također i turističke usluge na svojim farmama. Održivo poslovanje zabilježeno je na farmama usmjerenim na proizvodnju mlijeka kobile. Proizvodnja kobiljeg mlijeka može doprinijeti očuvanju pasmina konja i osigurati značajan broj radnih mjesta. Na taj način moguće je postići osim direktnih gospodarskih efekata, socio-ekonomske efekte koji su vidljivi u očuvanosti kulturnog krajolika i genetske raznolikosti. Osim svježeg mlijeka, moguće su razne prerade u fermentirane proizvode poput kumisa, jogurte, proizvodnja sira, čokolade ili kozmetičke proizvode poput sapuna, losiona, šampona. Potrošače treba upoznati i informirati o svojstvima mlijeka kopitara, njihovim pozitivnim učincima na zdravlje te širokim i raznolikim asortimanom proizvoda. Moguće ih je ponuditi na tržištu kako bi ostvarili potražnju, a samim time i proizvodnju mlijeka, poboljšanje same situacije u konjogojstvu te revitalizaciju autohtonih pasmina.
Vrsta sudjelovanja: Poster
Vrsta prezentacije u zborniku: Sažetak
Vrsta recenzije: Međunarodna recenzija
Izvorni jezik: HRV-ENG
Kategorija: Znanstveni
Znanstvena područja:
Biotehnologija
Upisao u CROSBI: Mirjana Baban (mbaban@fazos.hr), 26. Vel. 2019. u 10:34 sati



Verzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4