crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 992429

Časopis

Autori: Baloban, Stjepan
Naslov: Milosrđe i pravednost u socijalnom nauku Crkve
( MERCY AND JUSTICE IN THE SOCIAL DOCTRINE OF THE CHURCH )
Izvornik: Riječki teološki časopis (1330-0377) 49 (2017), 1; 19-36
Vrsta rada: pregledni rad
Ključne riječi: socijalni nauk Crkve ; milosrđe ; pravednost ; siromaštvo ; ljubav u istini u društvenim pitanjima ; načelo besplatnosti
( the social doctrine of the Church ; mercy ; justice ; poverty ; love of truth in social affairs ; the principle of gratuitousness )
Sažetak:
„Izvanredni jubilej milosrđa“ (8. prosinca 2015. – 20. studenoga 2016.) potaknuo je brojne rasprave o odnosu milosrđa u crkvenom životu. U članku pod naslovom „Milosrđe i pravednost u socijalnom nauku Crkve“ autor se bavi do sada manje obrađivanom tematikom mogućnosti odnosa milosrđa i pravednosti u socijalnom učenju Katoličke Crkve. Naime, dosadašnji socijalni nauk Crkve uglavnom se temeljio na „matrici pravednosti“ i time argumentima pravednosti davao svoj doprinos zbivanjima u društvu. Premda do novijega vremena tematika milosrđa nije značajnije prisutna u socijalnim dokumentima Crkve, autor ukazuje na opravdanost povezanosti milosrđa i pravednosti naglašavajući kako će to u budućnosti biti jedna od važnijih tema u razvoju socijalnog nauka Crkve. Prva točka „Milosrdna ljubav – pravednost – milosrđe“ pokazuje da je i s povijesnoga gledišta razvoja socijalne dimenzije vjere moguća povezanost milosrđa i pravednosti u socijalnom nauku Crkve. Druga točka „Benedikt XVI. unosi promjene u razvoj socijalnog nauka Crkve“ raspravlja o iznimnom doprinosu pape Ratzingera u odnosu na važnost milosrdne ljubavi u socijalnom nauku Crkve. U trećoj točki „Papa Franjo i milosrđe u socijalnom nauku Crkve“ tematizira se doprinos pape Franje za kojega je milosrđe jedna od središnjih tema pontifikata. Budući da je u novije vrijeme smanjeno zanimanje za socijalni nauk Crkve, autor zaključuje kako je došlo vrijeme da se „preuzme inicijativa“ i pokuša na matrici pravednosti i milosrđa odvažnije ponuditi socijalnu tematiku suvremenom čovjeku.
Izvorni jezik: hrv
Kategorija: Znanstveni
Znanstvena područja:
Teologija
URL Internet adrese: https://hrcak.srce.hr/187682
URL cjelovitog teksta:
Google Scholar: Milosrđe i pravednost u socijalnom nauku Crkve
Upisao u CROSBI: Silvija Migles (migless@theo.kbf.hr), 28. Ožu. 2019. u 17:34 satiVerzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4