crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 175893

Časopis

Autori: Krešić, Greta; Colić Barić, Irena; Šimundić, Borislav
Naslov: Zastupljenost mlijeka i mliječnih proizvoda u dnevnoj hotelskoj ponudi
Izvornik: Mljekarstvo (0026-704X) 52 (2002), 2; 125-135
Vrsta rada: članak
Ključne riječi: mlijeko; mliječni proizvodi; hotelska ponuda
Sažetak:
Cilj rada je utvrditi udio mlijeka i mliječnih proizvoda kao značajnih izvora energije, makronutrijenata, vitamina i minerala u prosječnoj hotelskoj menu ponudi. U tu svrhu izvršena je nutritivna analiza 66 cjelodnevnih menu ponuda (doručak, ručak, večera). Rezultati su statistički obrađeni i uspoređeni sa preporukama, uz osvrt na potrebe gostiju srednje i starije životne dobi, oba spola. Dobiveni rezultati su pokazali da obroci nisu uravnoteženi, te da prevelik udio ukupne energijske vrijednosti potječe od masti (prosječno 47.95%) dok svega 37.57 % ukupne energije potječe iz ugljikohidratnih izvora. Ukupna energijska vrijednost obroka bila je viša od preporuka za sve analizirane skupine gostiju. Udio energijske vrijednosti porijeklom iz mlijeka i mliječnih proizvoda je 11% što se može smatrati zadovoljavajućim. Najčešće ponuđena namirnica iz ove skupine bilo je mlijeko, dok je sladoled na drugom mjestu. Neophodno je povećati ponudu jogurta i ostalih mliječno fermentiranih proizvoda, posebice u ponudi za goste starije životne dobi. Unosom mlijeka i mliječnih proizvoda muškarci i žene su zadovoljili 92% potreba za kalcijem obzirom na RDA preporuke, odnosno 61.80% potreba prema DRI preporukama za osobe starije životne dobi.
Projekt / tema: 010008
Izvorni jezik: ENG
Kategorija: Znanstveni
Znanstvena područja:
Prehrambena tehnologija,Ekonomija
Puni text rada: 175893.Mljekarstvo_2002a.pdf
URL Internet adrese: http://hrcak.srce.hr/index.php?show=clanak&id_clanak_jezik=2720
URL cjelovitog teksta:
Google Scholar: Zastupljenost mlijeka i mliječnih proizvoda u dnevnoj hotelskoj ponudi



  Verzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4