crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 256192

Zbornik radova

Autori: Kunda, Ivana
Naslov: Haška konvencija o pravu mjerodavnom za određena prava u pogledu vrijednosnih papira koje drže posrednici
( The Hague Convention on the Law Applicable to Certain Rights in Respect of Securities Held with Intermediary )
Izvornik: Državljanstvo i međunarodno privatno pravo/Haške konvencije 5 / Knežević, Gašo, Pavić, Vladimir (ur.). - Beograd : Pravni fakultet u Beogradu/Službeni glasnik , 2007. 294.-336. (ISBN: 978-86-7549-616-8).
Skup: Državljanstvo i međunarodno privatno pravo/haške konvencije, III međunarodna MPP konferencija
Mjesto i datum: Beograd, Srbija, 05.-06. 10. 2005.
Ključne riječi: međunarodno privatno pravo; mjerodavno pravo; vrijednosni papiri; posrednici; vrijednosni papiri koje drže posrednici; Haška konvencija; pristup mjesta odnosnog posrednika (PRIMA pristup)
( private international law; applicable law; securities; intermediaries; securities held by intermediaries; the Hague Securities Convention; Place of the Relevant Intermediary Approach (PRIMA) )
Sažetak:
Haška konvencija o pravu mjerodavnom za određena prava u pogledu vrijednosnih papira koje drže posrednici, iz 2002. godine, pretposljednja je usvojena konvencija u okviru Haške konferencije o međunarodnom privatnom pravu, a prva koja je usvojena u hitnom postupku. To je također i prva Haška konvencija koja status ugovornice, pored državama, omogućava i regionalnim organizacijama gospodarskog udruživanja, uključujući Europsku uniju. Njezina prepoznatljivost sastoji se u prihvaćanju pristupa prema kojem je za odnose koje Konvencija regulira mjerodavno pravo izričito ugovoreno među strankama ugovora o računu vrijednosnih papira. Takav stranački izbor mjerodavnog prava dodatno je podvrgnut “ uvjetu kvalificiranog ureda” , ne bi li se na taj način osiguralo da odnosni posrednik ima ured u državi čije je pravo izabrano kao mjerodavno te da taj ured kao svoju redovnu djelatnost vodi račune vrijednosnih papira, mada ne nužno i za konkretni račun o kojem je riječ. Podredne poveznice, ukupno na tri razine, predviđene su ukoliko stranke nisu izabrale mjerodavno pravo, putem izbora mjerodavnog prava u ugovoru o računu. U nastanku ove Konvencije veliku su ulogu odigrali subjekti koji sami stvaraju pravne odnose što ih Konvencija uređuje, pa se stoga može pretpostaviti da je ona uistinu skrojena prema potrebama suvremenih trendova na svjetskom tržištu vrijednosnih papira. Međutim, ako je tome tako postavlja se pitanje zbog čega do trenutka predaje ovog rada (prosinac 2005. godine) Konvencija nije priskrbila niti jedan potpis.
Vrsta sudjelovanja: Pozvano
Vrsta prezentacije u zborniku: Cjeloviti rad (više od 1500 riječi)
Vrsta recenzije: Međunarodna recenzija
Projekt / tema: 0115021
Izvorni jezik: HRV
Kategorija: Znanstveni
Znanstvena područja:
Pravo
Napomene:
Ovom radu pridružen je i neslužbeni prijevod na hrvatski jezik Haške konvencije o pravu mjerodavnom za određena prava u pogledu vrijednosnih papira koje drže posrednici koji je dostupan na službenim stranicama Haške konferencije za međunarodno privatno pravo http://hcch.e-vision.nl/upload/text36_hr.pdfVerzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4