crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 307499

Zbornik radova

Autori: Kunda, Ivana
Naslov: Stvaranje Europskog pravosudnog područja u građanskim i trgovačkim stvarima: nadležnosti i ograničenja Europskog suda pravde
( Creating European Judicial Area in Civil and Commercial Matters: the ECJ’ s Jurisdiction and Limitations )
Izvornik: Republika Hrvatska na putu prema Europskom pravosudnom području: Rješavanje trgovačkih i potrošačkih sporova / Tomljenović, Vesna ; Čulinović Herc, Edita ; Butorac Malnar, Vlatka (ur.). - Rijeka : Pravni fakultet u Rijeci , 2009. 43-85 (ISBN: 978-953-6597-71-3).
Skup: Europsko pravosudno područje u u svjetlu pristupa Republike Hrvatske europskoj uniji
Mjesto i datum: Opatija, Hrvatska, 7. i 8.12.2006.
Ključne riječi: europsko pravosudno područje; međunarodno privatno pravo; Europsko pravo; Europski sud pravde; nadležnost; pitanje radi prethodne odluke
( European Judicial Area; private international law; European law; European Court of Justice; competence; reference for preliminary ruling )
Sažetak:
Među postupcima koje provodi Europski sud pravde značajno mjesto zauzimaju postupci koje nacionalni sudovi pokreću pitanjem radi prethodne odluke. Sukladno članku 234. Ugovora o EZ, takvo pitanje može se odnositi na tumačenje ili valjanost propisa Europske zajednice. S obzirom na to da međunarodno privatno pravo do Ugovora iz Amsterdama nije bilo jedno od pravnih područja pod nadležnošću Europske zajednice, propisi, odnosno međudržavne konvencije koje su ujednačavale tu materiju nisu pripadale acquis-u. Ne bi li ipak osigurale ujednačenu primjenu konvencija, države stranke posebnim su odredbama u tim konvencijama ili odgovarajućim protokolima prenosile nadležnost za njihovo tumačenje na Europski sud pravde. U današnje vrijeme kada je Zajednica već usvojila čitav niz uredbi i smjernica u okviru pravosudne suradnje u građanskim i trgovačkim stvarima, a očekuje se i daljnja intenzivna djelatnost u tom smjeru, nužnost za tumačenjem tih propisa od strane jedinstvenog supranacionalnog suda snažnija je nego ikada. Stoga postojeći sustav, koji bitno ograničava pravo nacionalnih sudova na podnošenje prethodnih pitanja u odnosu na Glavu IV. Trećeg dijela Ugovora o EZ, valja što hitnije izmijeniti. Prijedlog Komisije iz 2006. godine, temeljen na odredbama Ugovora o EZ, kao i odredbe Ugovora o uspostavljanju Ustava za Europu na tom su tragu, no ostaje vidjeti kada će standardni sustav nadležnosti Europskog suda pravde za prethodna pitanja primjenjiv na sve propise Zajednice, postati dostupan i u pogledu propisa iz međunarodnog privatnog prava te hoće li doći do delegacije te nadležnosti na Sud prvog stupnja, odnosno Opći sud.
Vrsta sudjelovanja: Pozvano
Vrsta prezentacije u zborniku: Cjeloviti rad (više od 1500 riječi)
Vrsta recenzije: Međunarodna recenzija
Projekt / tema: 115-1151212-2638
Izvorni jezik: HRV
Kategorija: Znanstveni
Znanstvena područja:
Pravo
Upisao u CROSBI: Ivana Kunda (ikunda@pravri.hr), 9. Lis. 2007. u 10:23 satiVerzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4