crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 309240

Časopis

Autori: Kunda, Ivana
Naslov: Što donosi Nacrt Reformskog ugovora iz srpnja 2007. glede suradnje u građanskim stvarima u Europskoj uniji?
( What does the Draft Reform Treaty of July 2007 bring in respect to the cooperation in civil matters in the European Union? )
Izvornik: Hrvatska pravna revija (1332-8670) 7 (2007), 10; 1-7
Vrsta rada: pregledni rad
Ključne riječi: Europsko pravo; osnivački ugovori; Lisabonski ugovor; suradnja u građanskim stvarima
( European law; founding treaties; Lisabon Treaty; cooperation in civil matters )
Sažetak:
Dana 23. srpnja 2007. godine formalno je otvoren postupak usvajanja Ugovora kojime će se izmijeniti sadašnji Ugovor o Europskoj uniji (u daljnjem tekstu: Ugovor o EU) i Ugovor o osnivanju Europske zajednice (u daljnjem tekstu: Ugovor o EZ). Javnosti je dostupan Nacrt toga Ugovora za koji se već uvriježio naziv Reformski ugovor, pa će isti biti rabljen i u daljnjem tekstu. U ovom radu prvenstveno su predmet zanimanja promjene koje će nastupiti u području pravosudne suradnje u građanskim i trgovačkim stvarima. Ne bi li se stekao jasniji pregled na početku je dan kraći opis sadašnjeg stanja u tom području, a tek potom središte pažnje usmjerava se na pitanja spomenute promjene. S obzirom da je najveći broj izmjena i dopuna koje predviđa reformski ugovor zasnivaju se na odnosnim člancima Ugovora o uspostavljanju Ustava za Europu, s određenim prilagodbama dogovorenima u okviru međuvladine konferencije predstavnika država članica Europske unije koja se održala 23. lipnja 2007. godine, bit će usporedno predstavljena navedena rješenja. Neke dodatne promjene i dalje su moguće prije nego što bude postignut konačni sporazum glede teksta novog Ugovora o djelovanju EU što je planirano za sredinu listopada, dok je njegovo potpisivanje predviđeno za 13. prosinca ove godine. Takav je vremenski plan postavljen kako bi se osiguralo dovoljno vremena za potvrđivanje novog Ugovora od strane nacionalnih parlamenata država članica, prije europskih izbora krajem 2009. godine. Slijedom navedenog, napomene koje slijede valjane su s obzirom na nacrt koji postoji na dan 22. kolovoza 2007. godine.
Projekt / tema: 115-1151212-2638
Izvorni jezik: HRV
Kategorija: Znanstveni
Znanstvena područja:
Pravo
URL cjelovitog teksta:
Google Scholar: Što donosi Nacrt Reformskog ugovora iz srpnja 2007. glede suradnje u građanskim stvarima u Europskoj uniji?
Upisao u CROSBI: Ivana Kunda (ikunda@pravri.hr), 25. Lis. 2007. u 11:07 sati  Verzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4