crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 311814

Zbornik radova

Autori: Kunda, Ivana; Matanovac, Romana
Naslov: Žig Zajednice i dizajn Zajednice – osnovna obilježja i mjesto u novelama hrvatskih zakona iz 2007. godine
( Community Trademark and Community Design – Basic Characteristics and the Position in the 2007 Amendments to the Croatian Acts )
Izvornik: Prilagodba hrvatskog prava intelektualnog vlasništva europskom pravu / Matanovac, Romana (ur.). - Zagreb : Narodne novine ; Državni zavod za intelektualno vlasništvo , 2007. 53-86 (ISBN: 978-953-234-103-4).
Skup: Novele zakona u području prava intelektualnog vlasništva iz 2007. godine : Kolektivno ostvarivanje autorskog i srodnih prava
Mjesto i datum: Zagreb, Hrvatska, 22-23.11.2007.
Ključne riječi: žig zajednice ; dizajn Zajednice ; pristup nove države članice
( Community trademark ; Community Design ; accession of a new Member State )
Sažetak:
Pristupanje nove države članice u Europsku uniju pretpostavlja za državu kandidatkinju na području prava žiga i industrijskog dizajna poduzimanje brojnih pripremnih radnji. Između ostalog, svoje nacionalno zakonodavstvo mora uskladiti s pravnom stečevinom te se pripremiti i za praktičnu primjenu preuzetih pravnih pravila na ispravan način, što poglavito znači u skladu s tumačenjima koja je u svojim presudama dao Europski sud pravde. Republika Hrvatska je već 2003. godine svoje žigovno i pravo industrijskog dizajna u vrlo visokoj mjeri uskladila s pravnom stečevinom koju u ovom području čine Prva direktiva o žigovima i Direktiva o pravnoj zaštiti dizajna. U drugom stadiju zakonodavne prilagodbe okončanom tijekom 2007. godine usvojene su novele Zakona o žigu i Zakona o industrijskom dizajnu, u koje su, između ostalog, uvrđtene i one odredbe koje je po njihovoj naravi moguće primjenjivati samo u državama članicama Europske unije. Posredstvom tih odredbi omogućava se proširenje učinaka žiga Zajednice i dizajna Zajednice na područje Republike Hrvatske na dan stjecanja položaja države članice Europske unije. Na taj način u Republici Hrvatskoj stvoren je pravni okvir za suživot sustava nacionalnog žiga, odnosno industrijskog dizajna sa sustavima žiga Zajednice, odnosno industrijskog dizajna Zajednice.
Vrsta sudjelovanja: Pozvano
Vrsta prezentacije u zborniku: Cjeloviti rad (više od 1500 riječi)
Vrsta recenzije: Domaća recenzija
Projekt / tema: 066-0662501-2504
Izvorni jezik: HRV
Kategorija: Znanstveni
Znanstvena područja:
Pravo
Upisao u CROSBI: Ivana Kunda (ikunda@pravri.hr), 26. Stu. 2007. u 11:49 sati
Napomene:
Zbornik pripada nakladnickoj cjelini Biblioteka monografija pravnih i drugih društvenih nauka.  Verzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4