crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 311817

Zbornik radova

Autori: Kunda, Ivana
Naslov: Međunarodna nadležnost u postupcima povodom povrede prava intelektualnog vlasništva u Europskoj uniji – priprema za izravnu primjenu acquisa
( International Jurisdiction in the Proceedings Concerning Intellectual Property Rights Infringement in the European Union – Preparation for Direct Application of the Acquis )
Izvornik: Prilagodba hrvatskog prava intelektualnog vlasništva europskom pravu / Matanovac, Romana (ur.). - Zagreb : Državni zavod za intelektualno vlasništvo/Narodne novine d.d. , 2007. 271-326 (ISBN: 978-953-234-103-4).
Skup: Novele zakona u području prava intelektualnog vlasništva iz 2007. godine ; Kolektivno ostvarivanje autorskog i srodnih prava
Mjesto i datum: Zagreb, Hrvatska, 22-23.11.2007.
Ključne riječi: međunarodna nadležnost; Uredba Brisel I; prava intelektualnog vlasništva
( international jurisdiction; the Brussels I Regulation; intellectual property rights )
Sažetak:
Ovaj rad usredotočen je na pitanje međunarodne nadležnosti u postupcima koji se vode povodom povrede prava intelektualnog vlasništva, a prema Uredbi Brisel I. Prije raščlambe pojedinih osnova nadležnosti, rad donosi kratki osvrt na polje primjene Uredbe Brisel I kako bi se utvrdilo u kojim postupcima je sud primjenjuje. Slijedi potom opis bitnih obilježja odredbe o općoj međunarodnoj nadležnosti koja predstavlja temeljno pravilo u Uredbi, da bi se u nastavku rad bavio posebnim vrstama međunarodne nadležnosti. Ključni problem nastaje u svezi s tumačenjem uvjeta za atrakciju međunarodne nadležnosti, a posebno je naglašen u postupcima povodom povrede prava intelektualnog vlasništva uslijed njihova obilježja teritorijalnosti. Daljnje dvojbe povezane su s posebnom međunarodnom nadležnošću na temelju kriterija mjesta nastanka štete i mogućnosti primjene tumačenja toga pojma kod distancijskih delikata u sporovima čiji je predmet povreda prava intelektualnog vlasništva. Tome valja dodati i dvije osnove nadležnosti ne toliko rabljene u praksi, no koje mogu biti od koristi osobama koje ostvaruju zaštitu svojih prava intelektualnog vlasništva. To su adhezijska međunarodna nadležnost i međunarodna nadležnost prema sekundarnom poslovnom nastanu osobe odgovorne za povredu. Pored toga, rad se podrobnije bavi i izabranom međunarodnom nadležnošću, njezinim uvjetima i odnosom s drugim vrstama nadležnosti. Sve navedene osnove izberive međunarodne nadležnosti dodatno su opterećene utjecajem isključive međunarodne nadležnosti propisane za pitanja valjanosti registriranih prava intelektualnog vlasništva, pa je i tome pitanju posvećena dužna pažnja na samom kraju rada. Tema međunarodne nadležnosti u postupcima koji se vode povodom povrede prava intelektualnog vlasništva uz to što je od značaja za pripremu našeg pravosuđa pred ulazak u Europsku uniju, uvelike zaokuplja i pravne stručnjake i znanstvenike u postojećim državama članicama, poglavito od sredine 2006. godine kada je Europski sud pravde donio dvije dalekosežne odluke u ovom području: Roche protiv Primus i Goldenberg te GAT protiv LuK.
Vrsta sudjelovanja: Pozvano
Vrsta prezentacije u zborniku: Cjeloviti rad (više od 1500 riječi)
Vrsta recenzije: Domaća recenzija
Projekt / tema: 115-1151212-2638
Izvorni jezik: HRV
Kategorija: Znanstveni
Znanstvena područja:
Pravo
Upisao u CROSBI: Ivana Kunda (ikunda@pravri.hr), 26. Stu. 2007. u 12:01 satiVerzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4